{ SKIP }
文:MenClub 軾條鉄  
POSTED ON 08 Aug 2019

日本少年JUMP長期最賣座的作品《One Piece》(海賊王),近年雖然長期雄踞住動漫周邊產品銷售率NO.1,但熟悉《One Piece》嘅朋友都知,作者尾田榮一郎基本上係完全唔會管理漫畫作品以外的事,因此,《One Piece》嘅周邊產品非常之多,但質量卻又很參差。然而今次趁住《One Piece》20週年紀念劇場版電影《One Piece Stampede》之上映,竟然與PUMA方面合作聯乘推出波鞋,認真估你唔到!


向來動漫聯乘的潮流產品,大多數都係印下人物角色或者logo,呃下fans課金便算。殊不知今次PUMA竟然以主角們乘坐嘅船隻千陽號(Thousand Sunny)為靈感!而更瘋狂的是,今次的聯乘,驟眼望落去根本唔覺得係《One Piece》的周邊產品,換言之,PUMA係認認真真去設計,著上腳唔會似宅男!


啡色的鞋帶設計來自「千陽號」帆上的繩索,而鞋側暗暗地印上「千陽號」Logo。

這對CELL ENDURA 採用了襪套式設計,而上面亦印上主角路飛的「橡膠果實」monogram圖案。

鞋墊部分印有 PUMA 及《One Piece》字樣,綠色是代表「千陽號」船上的草坪。至於鞋踭位置則掛住「船錨」 吊飾。

售價:19440 yen (連税) 

《One Piece Stampede》電影劇場版將於日本時間2019年8月9日上映,而這對PUMA ×《One Piece》CELL ENDURA 亦同日在日本開賣。

近十多年日本眼鏡文化大盛,每逢寫住由日本福井縣生產的眼鏡,仿似便是質素保証。但對於日本本土人來說,究竟又那些品牌特別受歡迎呢?其中好像人體工學馳名的Four Nines(999.9),更甚的像今次介紹的Japonism,便是 ...
style
【全金屬線條】Japonism「Sense」系列工業風JS-139眼鏡
17 Jan 2020
由2018的《閃靈》、《2001太空漫遊》,到2019的《發條橙》,高橋盾連續多季向Stanley Kubrick電影取經後,今次2020秋冬,他就將繆思轉移至日本神級導演黑澤明,選來1957 年之作《蜘蛛巢城》(Throne of Blood)。將比 ...
style
【將Fashion Show變成舞台劇目】Undercover向黑澤明致敬的2020FW
17 Jan 2020