{ SKIP }
文:MenClub 軾條鉄  
POSTED ON 23 Sep 2019

於上月由張家輝及任賢齊主演的電影《沉默的證人》(Bodies at Rest),雖然坊間對電影評價參差,但留意返故事講述飾演黑警的任賢齊走到殮房,希望想從飾演法醫的張家輝手中劫走屍體,想毀屍滅跡。劇情對依家嘅時事局勢,可以話係非常湊巧。當然,戲中慶幸嘅係手無寸鐵的法醫張家輝,竟然可以同持械的黑警們鬥智鬥力,周旋到底。而呢位智勇雙全嘅主角,戴上嘅眼鏡就係鼎鼎大名嘅白山眼鏡出品ANAAKI M。


創立135年嘅白山眼鏡,由John Lennon到坂本龍一都係品牌嘅愛好者。而呢個歷史悠久嘅神級品牌,奠定好多簡約眼鏡的風格。而今次《沉默的證人》張家輝戴上的無框眼鏡,是白山眼鏡的出品ANAAKI M。相比起正常鏡架,無框架對配件的要求更高,細小的鈦配件刻上微細的花紋,將簡約復古味道發揮到極致。

就好似Steve Jobs咁,戴無框眼鏡很容易給予人專業,甚至智者感覺,今次張家輝戴住副白山ANAAKI M,完全無違和感。

無框眼鏡與鈦合金配件結合,將眼鏡帶來的負擔減至最低。
$3,780

Visual Culture 銅鑼灣蘭芳道21號G地下 2881 8291
集理髮、時尚生活、品酒的男士專屬私人空間
style
【造型】唔止剪髮咁簡單 Canton Barber 港東
11 Aug 2020
Street Fashion與Hip-Hop界的關係總是千絲萬縷,無論是美國、日本甚至香港,出身自Hip-Hop的歌手總與品牌聯起關係來。今次則有韓國的人氣Hip-Hop歌手Beenzino,他與好友KIM HAN JUN、SHIN DONG MIN三人成立的工作室I ...
style
【90年代科幻式機能】韓國IAB STUDIO聯乘ASICS GEL-VENTURE 6 “AI-1” ...
30 Jul 2020