{ SKIP }
文:MenClub 軾條鉄  
POSTED ON 24 Sep 2019
所謂街頭文化,一切都係由最基層,最藍領的階層應運而生。出生於1889年美國底特律的Carhartt,一直係黑人以至星級Rapper們最力撐嘅品牌,無他,皆因Carhartt由始而終都係流住真真正正的street同worker嘅血統。至於較具時裝的部份。就由Carhartt創立後100年後的歐洲支線Carhartt Work In Progress (WIP)負責。而今個秋冬,Carhartt WIP 秋冬系列重新審視昔日經典,將富現代感的街頭design放到Carhartt WIP之上。


最元祖的Carhartt工人服,雖然係Original,但布料、cutting及design等未必對應到當下流行緊啲乜。因此,Carhartt WIP嘅出現,就係補充咗Carhartt變得更fashion嘅可能性。而2019秋冬,Carhartt WIP 將多款經典服裝再重新設計,例如不可缺少的全新軍事迷彩,令服飾更時尚更實用。


ICONS REMASTERED 就重新審視Carhartt USA 的經典design,以標誌性款式 Active Jacket、Michigan Coat 及 Detroit Jacket 等為基礎,展開工裝風格各種可能性。今季特別延續 O.G. (來自 USA Original ) 闊身剪裁,以 12oz 有機綿製帆布製作,減少對環境破壞之餘,亦能呈現昔日面貌。


MILITARY軍事系列則是Carhartt WIP在經典細節、物料及剪裁的基礎上均加入嶄新軍事設計靈感。19’ 秋冬季度加入全新定制樹紋迷彩 – Camo Tree Orange / Green,常用於樹林間作戰使用,並配上Carhartt 經典專屬橙色,巧妙應用在整個軍事系列。而‘Protect and Survive’ 圖案概念來自70年代的公共安全小冊子中的標語,具反戰意味。

曾經係Rocker們美式機車風指定制服皮褸的Schott NYC,與及代表英倫搖滾與skinheads們的Dr. Martens,這兩者風馬牛不相及的次文化勢力,很難想像會走在一起。但當一切也變成前塵往事,雙方合作又有何不可?在成立過百 ...
style
【英美勢力聯盟】Dr. Martens x Schott NYC 機車靴聯乘系列
17 Oct 2019
在互聯網及社交平台世代,好多品牌當然向Instagram、youtube埋手,影好多靚相,拍好多宣傳片,務求視覺轟炸大家。但試問大家有幾可停留喺一張靚相3秒?會唔會完整睇完一條公式廣告大片?大家都心知肚明。因此,在硬 ...
style
【時裝聽覺育成】時裝界 podcast itune頻道推選
17 Oct 2019