{ SKIP }
文:MenClub 軾條鉄  
POSTED ON 30 Sep 2019


潮流永遠都係in & out。90年代盛極一時的「攝衫」look,當年呢一四大天王高腰皮帶造型可謂相當經典。然而在street culture主導下的廿年,「攝衫」呢類較斯文的造型,就像「扶不起的阿斗」一樣,點谷都成為唔到主流。近日由網上發上的「全民攝衫日」,雖然短短一日的「攝衫」,但因為歷史事件而形成某種潮流風尚,可謂多不勝數,經歷今次事件,會唔會間接令「攝衫」的高腰潮流回歸呢?


1.大肚腩,請穿高腰褲
對本身瘦底的人來說,「攝衫」就如韓系男生一樣,一件tee加條窄褲都冇問題。但香港貴為「中央肥胖」嘅重災區,一街都係大肚腩,要大肚腩人士「攝衫」攝得好睇,實在唔容易。應用經典「攝衫」造型人物,身型肥又橫的人就要着高腰褲,條褲的高度要完全高過肚腩,而唔係着低腰褲,用腰帶托住大大個肚腩,外觀上點都會好睇啲。



2.運動場上「攝衫」是基本
上身無論係長袖、短袖定背心,因為靈活一點,或因為怕對方「超技術」掹衫都好,「攝衫」喺各個運動界別都係常見嘅事。無論 睇Beckham抑或著名嘅籃球界壯漢Karl Malone,佢哋「攝衫」基本上件衫要夠鬆夠闊,而唔係just fit。


3.衫身請預長一點

由讀書時期,總有啲MK男同學懶醒,「攝衫」攝得超淺,行幾步路,衫腳就會彈返出嚟,呢種不倫不類的「攝衫」方式,細個覺得係對抗規矩、建制的一些小聰明,但攝一半唔攝一半,就顯得不修邊幅。成熟少少,離開咗校園,無論攝恤衫定tee,都記得預返件衫身長一點,起碼跑幾步路,都仲keep到個儀容。

4.人柒,唔關攝唔攝衫事
最後,唔少網民恥笑肉酸「攝衫」毒L造型,認為「攝衫」真係好難搞。但呢類極端毒L般例子,其實佢哋攝衫定唔攝衫,都係唔好睇,都係肉酸。駛乜咁緊張「攝衫」好唔好睇先?



無論三國誌漫畫到三國無雙遊戲,三國時代多年來一直在日本人手中衍生出大量瘋狂創意。但你有冇諗過放在運動品牌又如何?今次由adidas出馬,以三國演義中的五虎將為概念,放在Basketball支線的5 GENERALS籃球鞋款之上 ...
style
【五虎將參上!】 adidas x 三國「五虎將」Basketball籃球鞋系列
02 Jun 2020
一場全球瘟疫將好多舊有既定的工作模式打破,Gucci最近在官方Instagram中釋出的2020 秋冬廣告,創作總監Alessandro Michele一改以往嚴格監控及一體化,完全自主權交給 Gucci的御用模特兒們,直接把系列的新品寄到多 ...
style
【自拍都搞掂】Model自行操刀的Gucci 2020FW廣告
02 Jun 2020