{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 29 Nov 2021

一個名人穿著某啲衣物,有時真係會引起熱潮。例如早前一名老年男歌手嘅「K」字愛鞋,就因為傳說有壯陽效用 (誤) 而被搶購一空;而北韓近年亦因為領導人金正恩愛穿長皮褸而掀起熱潮,但好明顯金正恩就唔鐘意人哋抄佢著衫,因為近日有消息傳出,北韓當局化身「時裝糾察隊」充公哂北韓所有皮褸。

圖:美聯社

據多間媒體引述自由亞洲電台 (RFA) 報導,自2019年北韓領導人金正恩身穿長皮褸現身之後,北韓境內就掀起一陣皮褸熱,金正恩妹妹金與正、其他高級官員紛紛穿上長皮褸,繼而吸引民眾爭相模仿。起初北韓商人會於中國入口真皮大褸,但好快被有錢人搶購一空,而平民百姓亦買唔起,於是後來就改為進口人造皮,並於北韓國內製造販售,結果就搞到一街都係長皮褸。

照計你班國民鍾意你,鍾意到好似追Mirror咁你著咩佢都跟住著,作為一個領導人應該好開心。但金正恩似乎就唔係咁諗。據報目前北韓當局開始搜查製造及販售呢啲皮褸嘅地方,甚至如果見到有人著長皮褸出街,就會直接沒收。《RFA》引述消息人士指,北韓民眾對於自己用錢買嘅皮褸被沒收感到非常不滿。

圖:美聯社

點解金正恩會咁大反應?據報就係因為佢覺得長皮褸乃係權力嘅象徵,而依家啲人唔單止跟佢著,仲要連個款都係跟住佢著嗰件黎抄,搞到成件事Cheap哂。據知北韓警方回應民眾嘅怨言時指:「著領導人同款係『挑戰最高領導人權威』。」仲話只有黨有權決定邊個可以著皮褸。

資料來源:蘋果新聞網

今年是英國經典紳士鞋履品牌 Churchs 成立的 150 週年,為了慶祝這個特別的時刻,於是 Churchs 方面便推出了限量 150 雙特別造舊版本的「Shanghai」 鞋款。 先跟大家說明一下,別看到「Shanghai」這 ...
style
越舊越有味道? Church’s 推出了限量 150 雙造舊版本雕花皮鞋
14 Jun 2024
對於不少 Adidas 粉絲而言, Adidas Originals 於 70 年代推出的「Adidas BOWLING」保齡球鞋乃是一大經典之作-修長的鞋形、 典雅的皮質鞋底、再加上經典的黑白配色,都令這雙「Adidas BOWLING」散發出濃厚的復古氣 ...
style
Adidas X Brain Dead 黑白鴛鴦色「BOWLING」鞋款登場!重新演繹 Adidas 於 70 年代推出的保齡球鞋
12 Jun 2024