{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 21 Jun 2023

今年2月初,美國著名歌手Pharrell Williams被任命為Louis Vuitton (LV) 嘅新任男裝創意總監,而其主理嘅第一場時裝Show亦於近日舉行嘅巴黎時裝周中舉行,更邀得Rihanna、Beyonce、JAY-Z、Jaden Smith、LeBron James、Zendaya,以至宋仲基、林俊傑等全球名人出席。不過當中最搶眼嘅,可能就係大家熟悉嘅陳冠希,因為佢竟然著住一對有LV標誌嘅CLOT X Nike CORK DUNK出席!

在 Instagram 查看這則貼文

Edison Chen(@edisonchen)分享的貼文

不過,呢對鞋就唔係LV、CLOT與NIKE嘅三方合作,甚至嚴格上算係陳冠希「自製」嘅。卻說陳冠希於昨日先代表自家品牌CLOT,發佈咗與NIKE合作、為慶祝CLOT 20週年而推出嘅「Cork Dunk」。佢於發佈影片中提到,其實早於品牌十週年時,佢就已經同NIKE商討過推出以水松木為鞋身,個「剔 (Swoosh)」用魔術貼貼上去嘅紀念款「NIKE DUNK」,不過最終就未能成事。

黎到品牌20週年,雙方就終於喺對無出過嘅「NIKE DUNK」上設計出「CLOT NIKE 20周年Cork Dunk」,當中嘅特色同樣為水松木紋理嘅鞋身,以及魔術貼「剔」,佢哋更附送共六款不同顏色、材質嘅「剔」供用家自行配搭。陳冠希亦指出對鞋本身就係一張空白畫布,供大家自行創作,將夢想「貼」上NIKE之上。

在 Instagram 查看這則貼文

Edison Chen(@edisonchen)分享的貼文

於是就回到今日嘅巴黎時裝週。或者就係為咗呼應「貼上夢想」嘅主題,陳冠希為腳上嘅CLOT X NIKE CORK DUNK製作咗印有LV標誌嘅「皮革剔」,令對鞋成為「LV X CLOT X NIKE」,為LV捧場嘅同時又為自己品牌嘅聯乘作大賺曝光,可謂又有型又聰明。又或者,未來雙方真係會推出聯乘都未定?

近期 Nike 動作多多,較早期先是在Air Max Day 發佈了日常全新的 Air Max 鞋款「NIKE AIR MAX DN」,及後再重啟「Mamba Day」,再度推出三雙經典的Kobe 鞋款,不過,最能引起筆者注意的新聞,就必定是與紐約品牌 BOD ...
style
Bode 聯乘 Nike:將這雙差點讓人遺忘的經典 Nike 鞋款 Astro Grabber 再次發揚光大!
12 Apr 2024
有一直留意我們 Menclub 的讀者們,大概都知道現今的「Blokecore」的風格有多流行了吧?在一眾大品牌的推動下,年輕人們也紛紛穿上Oversize 的足球球衣搭配牛仔褲和工裝褲,令以往被視為「老土」和「落伍」的足球球 ...
style
年度最具創意皮褸登場?美國品牌 424 將經典皇馬碧咸球衣打印在皮褸上
10 Apr 2024