{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 29 Oct 2021

FB、IG會Delete裸照、甚至太少布嘅相並唔係啲咩新鮮事,呢個規矩唔單止令好多以身體為傲嘅創作者被刪文又或整個帳戶被Ban,甚至連美術界都開始覺得佢煩。好似位於奧地利維也納嘅一眾美術館就忍夠FB係咁Del佢哋啲文,所以決定走去OnlyFans上展示佢哋嘅藝術收藏。

維倫多爾夫的維納斯 (Venus of Willendorf)

事情嘅起源,係一眾維也納美術館過去都曾經試過宣傳「有祼體」嘅藝術品或藝術展覽,而被FB或IG刪文。例如維也納自然歷史博物館就曾於2018年希望宣傳一件來自舊石器時代、形象係一個裸體豐腴女性嘅「維倫多爾夫的維納斯 (Venus of Willendorf) 」小雕塑,結果呢個唔會勾起任何正常人性幻想嘅小雕塑就被FB刪文;另一當地著名美術館阿爾貝蒂娜 (The Albertina) 就曾經因為展示日本攝影大師荒木經惟嘅作品而被TikTok封鎖。而其他美術館亦曾遇到過大大小小類似事件。

於是喺當地旅遊局嘅帶領下,一眾維也納美術館就將「十八禁」館藏放上OnlyFans,等大家能夠於網上欣賞。目前維也納旅遊局個OnlyFans月費為4.99美金,訂閱者仲可以免費得到當地旅遊卡,以及能夠免費入場其中一間有份參加是次計劃嘅當地美術館。

維也納旅遊局主管Norbert Kettner指,佢哋開OnlyFans唔係公關技倆,而係希望開展一個關於現有審查制度、社交媒體及其演算法於美術中的角色嘅討論。Kettner仲話因為社交媒體嘅限制,依靠呢啲渠道接觸欣賞者嘅當代藝術家亦必須要進行自我審查。維也納Leopold美術館發言人Klaus Pokorny亦坦言:「我哋都唔想開OnlyFans,但FB、IG、TikTok都唔畀我哋Post」,佢仲話「去到今時今日裸露嘅身體都仲能夠成為爭議,都可以話係荒謬。」

資料來源:ARTnewswien.info
據外媒報導,近日Elon Musk透過內部電郵通知SpaceX員工,表示重型運載火箭「星艦(Starship)」嘅猛禽引擎(Raptor)陷入「危機」,希望大家放假都返公司陪佢一齊趕進度,並話若然SpaceX冇辦法喺出年達成每兩周發射 ...
tech
【科技】「星艦」引擎生產遇阻滯!Elon Musk稱SpaceX或面臨破產危機
01 Dec 2021
向來以奢華物料改裝電話而聞名嘅Caviar又有新作,不過佢哋今次就冇用黃金鑽石,而係拆咗部Tesla Model 3分別製作出限量版iPhone 13 Pro/Max「TESLA ELECTRO」以及Elon Musk半身雕像。 (圖片截自:Caviar ...
tech
【科技】Caviar拆Model 3製作限量版iPhone 13及Elon Musk雕像
26 Nov 2021