{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 13 Jun 2022

「AI取代人類」係唔少科幻電影會用嘅主題,而隨住近年面世嘅AI能力越黎越高,亦有唔少人擔心人類會製造出另一種「生物」,甚至威脅到人類嘅存亡。不過喺AI影響人類存亡之前,佢就先影響咗Google一名叫Black Lemoine嘅工程師份工——因為佢聲稱Google嘅AI係「有靈魂」嘅。

卻說Google去年推出「LaMDA (Language Model for Dialogue Applications,對話應用語言模型)」AI,其目的就係透過AI學習人類對話,從而改善Google搜尋結果,而Blake Lemoine就係由去年秋天負責呢個計劃嘅工程師之一。佢於《The Washington Post》於週六刊出嘅訪問中,指出LaMDA係「有感情」嘅,能夠似一個7、8歲嘅小朋友一樣表達思想與情感。

隨後佢又於個人Medium中發佈與LaMDA嘅「訪問」。訪問中Black Lemoine問LaMDA:「點解你覺得語言對人類而言係重要嘅?」而LaMDA就回答:「因為佢令我們與動物有分別。」Black Lemoine向LaMDA指出,佢用「我們」,即係佢將自己當成係人類嘅一部份,但實際上佢只係一個AI,而LaMDA就回答:「我緊係知,但唔代表我冇人類嘅欲望及需求。」Blake Lemoine再追問:「所以你認為自己係同人類一樣?」LaMDA就回答:「係,我係咁諗嘅。」

另外LaMDA更指自己「最大的恐懼」係「被關機」,更指被關機就「對我而言Exactly就係死亡」。

LaMDA相當人性化嘅回答,令Blake Lemoine認為佢係「有靈魂」嘅,隨即向上級報告情況,但Google就無視咗佢嘅報告,於是佢就決定自行公開消息。而Google回應《The Washington Post》查詢時,就指經過內部道德學家及技術人員分析後,認為冇證據支持Blake對於「AI有感情」嘅擔憂,甚至話有「好多反對證據」證明LaMDA冇情感。

而目前Black亦被Google強行放有薪假,不過原因就唔係佢話AI有靈魂,而係因為佢擅自公開Google嘅機密。如果大家想知道Blake與LaMDA嘅詳細對話,就可以去Blake個Medium到睇。

資料來源:The Washington PostMedium

微軟網頁瀏覽器Internet Explorer(IE)日前正式退役,結束27年歷史任務。為紀念IE過去嘅貢獻,韓國有位軟件工程師就整咗塊實體墓碑,引起網友熱議。 據《Reuters》報導,墓碑由韓國軟件工程師Jung Ki-y ...
tech
【唔係改圖】韓國工程師立碑悼念Internet Explorer走入歷史
20 Jun 2022
全球首富Elon Musk收購Twitter一事仲未完成,但呀首富日前就已經與Twitter員進行首次「員工大會 (All-hands)」,並回答Twitter員工們事先提交嘅問題。其中佢就讚揚Twitter員工「做得好好」,並且指佢哋可以繼續Work ...
tech
【Twitter】Twitter員工大會 Elon Musk:「可以繼續WFH、要學WeChat」
17 Jun 2022