{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 03 Feb 2020

由於太好賣嘅關係,日本威士忌近年越黎越有「買少見少」嘅情形,部份熱門威士忌更加係有錢都未必買到。咁作為Fans就當然希望Nikka、Suntory等酒廠可以推出更多威士忌消化需求。結果Suntory真係出新「山崎」啦,但就係超級貴嘅限量版咁囉。

最新出嘅「山崎Single Malt 55年」係山崎出過陳年時間最長嘅威士忌,存放於日本水楢橡木及白櫟木桶中陳年55年,據Suntory首席調酒師福與伸二指,成品甜而帶木味,亦有成熟果香及持久餘韻。就算再膚淺啲淨係睇個玻璃樽呀,你都想試返啖啦係咪?但係好可惜,呢個機會相當渺茫。原因係「山崎Single Malt 55年」限量生產100支,建議零售價連稅已經要330萬Yen(約HK$23.6萬),再加上要抽籤中咗先有得買,仲要有日本地址先可以登記去抽,可想而知最後流出市面嘅數量一定極度稀少,價錢亦一定有升冇跌。

講開人家連賣支酒都可以「國人優先」,點解我哋就…

Suntory

最緊要,大家今晚飲得開心啲,以後香檳亦越開越多。
watchesandwine
五花馬 - 開香檳配咩食好
21 Feb 2020
各行各業的確會有許多「大哥」,不但啟發後輩甚至為整個業界帶來進步,而在葡萄酒世界中不得不提的大哥級人物,就是釀造出全世界現存最貴葡萄酒之一的近代釀酒大師Henri Jayer。 ...
watchesandwine
五花馬 - 我做酒是學大哥的!
19 Feb 2020