{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 06 May 2020

你估人類登陸月球先,定呢個世界出現電子跳字腕錶先?雖然後者睇落容易得多,但前者發生於1969年7月,後者要等多一年,到1970年5月先由Hamilton於紐約公佈。食正當年的太空熱,腕錶以定時發出幅射脈衝嘅中子星 (Pulsar) 命名,再加上當年黎講充滿科幻感的18K金光滑錶身配紅字顯示,以及「Solid State Wrist Computer (固態腕上電腦)」為宣傳標語,是為「P1」,限量400隻,售價為2100美金——1970年的2100美金,等於今日10萬港紙左右——就連「貓王」Elvis Presley 都戴,加上1973年的「P2」,從此開拓跳字錶市場。

50年後的今日,人類自阿波羅計劃後未曾踏足其他星球,跳字錶亦已經唔係咩高科技,Hamilton卻再次推出Pulsar的後繼型號。Hamilton PSR外型上更似圓潤寬闊的P2,尺寸為40.8mm X 34.7mm,錶面右下角的「Pulsar」字樣亦換成「HAMILTON」(因為Pulsar個名賣咗比Seiko)。最大的分別則在於時間顯示,驟眼睇都係紅色跳字,但實際上用上LCD及OLED混合顯示,前者確保日光之下亦能輕易閱讀時間,按下按鈕則由OLED顯示出以紅點組成的時間。外型上除咗跟足原著嘅金色(黃金PVD塗層精鋼,售價HK$8150)),亦有較為低調嘅精鋼 (售價HK$6100)。

正如愛酒之人發現自己所愛的酒有一天放棄本身風格甚至品質變差了,我相信他會比其他人更痛心疾首,他會比任何人更落力批評。他不愛那款酒了嗎?他是比任何人更愛,所以才批評、希望它可以變得更好,但若果酒莊面對意 ...
watchesandwine
五花馬 - 五花馬的悲鳴
22 May 2020
想知戴上手襯唔襯?Grand Seiko仲出埋免費IG Filter!
watchesandwine
Grand Seiko X Watch of Switzerland 「峠」GMT
20 May 2020