{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 15 Sep 2023

演員有時為咗準備一個角色,有時會做埋啲其他人睇落覺得匪夷所思嘅嘢,好似當年Robert De Niro就為咗演好《Taxi Driver》就真係走咗去紐約摌的士。而今日要介紹呢位「小南満佑子」當然冇Robert De Niro咁出名,但佢為咗演戲都一樣做咗啲「怪事」,就係去咗影寫真!

現年27歲嘅「小南満佑子」自從細過睇過日本版嘅《窈窕淑女》音樂劇後,就立志要成為一個音樂劇演員,所以佢開始學跳舞、聲樂,到高中時更成功通《Les Miserables (悲慘世界)》音樂劇嘅試鏡,只係因為當時年紀太細未能正式演出,只以學徒身份陪練。

到大學畢業後,佢除咗如願出演《Les Miserables》外,更出演過《Titanic》音樂劇版等多部音樂劇,同時於2019年起進軍電視圈。

照咁睇,「小南満佑子」係完全過哂「靠寫真累積知名度」嘅階段,咁點解佢近排會突然走咗去影寫真呢?佢接受《週刊Playboy》訪問時就話:「與其話我想影寫真,不如我想被大家睇下我嘅身材比例,因為身體就係演員嘅武器之一,咁做會提升我嘅自信。同時我成日都扮其他人嘛,所以我都想做返『小南満佑子』,等大家認識我多啲。」佢仲話:「有時要演出啲清純角色,身材唔可以太好,所以我都會用紗布紮住上台。」言下之意即係話佢都知自己身材幾有睇頭!唔知大家又同唔同意呢?

IG:mayuko_kominami.official

日本係一個對紋身相當敏感嘅國家,就算你係外國人,就係你唔係「雕龍雕鳳」,都好可能因為紋身而被禁止出入大眾溫泉,更惶論藝人於大眾媒體中露出紋身。不過近年日本對於紋身嘅睇法似乎略有鬆動,例如K-1格鬥上月終 ...
girls
【深夜】紋身解禁 韓系日本辣妹「PyunA」
19 Apr 2024
近年潮流興「Y2K」(當我都拎黎講嘅時候,個潮流好可能就黎過),大家應該都見到唔少依家十八廿二嘅少女、著住我哋十八廿二時候風格嘅衫粗略地講,即係「MK妹」!但「MK妹」其實不限於打扮,其實仲描述緊當年某部份 ...
girls
【深夜】日本王道MK妹!人生進程超快嘅「小田愛実」
17 Apr 2024