{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 19 Feb 2024

早前曾經為大家報導過,日本流行文化研究學者指出「AKB48」成員數大跌,似乎處於危急存亡之秋。事實上唔單止AKB48,其他女團亦面臨同樣困境。好似AKB嘅姊妹團NMB48咁,自過去幾年就已經有數十名團員「卒業」,當中更不乏知名成員,例如早於寫真期佔一席之地、今晚要同大家介紹嘅「本郷柚巴」。

現年21歲嘅「本郷柚巴」,早於12歲就加入NMB48,活動多年以黎成績、人氣都唔算特別突出。但去到2021年,終於高中畢業嘅佢為月刊雜誌《BUBKA》獻出「初水著」後,就憑住唔好講偶像界、就連寫真界都少見嘅G Cup身材一炮而紅,寫真工作一個接一個,更曾推出兩本個人寫真集,成為當時NMB48人氣最高嘅成員。

不過,「本郷柚巴」去年6月正式退出NMB48,成為去年九位「卒業」成員之一。好在佢隨即宣佈加盟日本著名經理人公司「Seju」,而「Seju」嘅藝人主要都係寫真偶像,換言之未來「本郷柚巴」有望於寫真界繼續大展拳腳!

IG:h.yuzuha_0112

日本係一個對紋身相當敏感嘅國家,就算你係外國人,就係你唔係「雕龍雕鳳」,都好可能因為紋身而被禁止出入大眾溫泉,更惶論藝人於大眾媒體中露出紋身。不過近年日本對於紋身嘅睇法似乎略有鬆動,例如K-1格鬥上月終 ...
girls
【深夜】紋身解禁 韓系日本辣妹「PyunA」
19 Apr 2024
近年潮流興「Y2K」(當我都拎黎講嘅時候,個潮流好可能就黎過),大家應該都見到唔少依家十八廿二嘅少女、著住我哋十八廿二時候風格嘅衫粗略地講,即係「MK妹」!但「MK妹」其實不限於打扮,其實仲描述緊當年某部份 ...
girls
【深夜】日本王道MK妹!人生進程超快嘅「小田愛実」
17 Apr 2024