{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 21 Feb 2024

一個新人要於日本寫真界取得成功,除咗要依賴佢本身嘅「硬件」之外,其實仲需要好多其他因素配合,例如本身有冇特別嘅資歷,可能打過咩工、做過Model偶像等,有嘅話就更容易吸引到雜誌為你製造話題。而今日要介紹嘅呢位「あんもち。」其實就有齊哂「硬件」、「軟件」兩點,但就唔知點解出道咗大半年都係藉藉無聞,各位不如又仔細睇下佢啲相,分析下個原因?

雖然「あんもち。」身高只有158cm,而且上圍僅得28吋,乃係不折不扣嘅蘿莉身型,但根據日本娛樂雜誌《Entame》,亦係「あんもち。」去年4月出道以來唯一一次雜誌寫真加訪問中表示,「あんもち。」係1998年12月26日出世,即係舊年年尾過咗25歲生日,以寫真新人黎講年齡絕對唔細。而且雖然身材偏瘦、偏矮,但佢身材比例非常好,號稱「奇蹟的八頭身」,理論上係有一定市場。

而論資歷,無論係上述嘅雜誌報導定係佢自己個X(Twitter)都寫明佢係「前家庭教師」加「前偶像」,其實淨係「前偶像」呢個身份都足夠啲雜誌大寫特寫,但偏偏大家都避重就輕,神神秘秘咁連前團體邊個都唔講,結果就造成「「あんもち。」一手好牌,但出道成年都冇咩見報。就連IG及X都只係得幾千人Follow。

其實睇返佢X上嘅更新,可以知道佢係舊年年頭開設新嘅X及IG、往後一直努力參加水著攝影會。但或者係因為缺乏大型經理人公司幫手,所以去到今年1月先推出到自己首隻寫真DVD,叫做正式寫真出道。唔知各位又覺得佢有冇繼續走紅嘅潛力呢?

IG:an_mochichan

日本係一個對紋身相當敏感嘅國家,就算你係外國人,就係你唔係「雕龍雕鳳」,都好可能因為紋身而被禁止出入大眾溫泉,更惶論藝人於大眾媒體中露出紋身。不過近年日本對於紋身嘅睇法似乎略有鬆動,例如K-1格鬥上月終 ...
girls
【深夜】紋身解禁 韓系日本辣妹「PyunA」
19 Apr 2024
近年潮流興「Y2K」(當我都拎黎講嘅時候,個潮流好可能就黎過),大家應該都見到唔少依家十八廿二嘅少女、著住我哋十八廿二時候風格嘅衫粗略地講,即係「MK妹」!但「MK妹」其實不限於打扮,其實仲描述緊當年某部份 ...
girls
【深夜】日本王道MK妹!人生進程超快嘅「小田愛実」
17 Apr 2024