{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 11 Mar 2024

日本文化同世界絕大部份其他文化都非常不同,其中可能係最奇怪嘅一點,就係佢哋似乎唔太介意小女孩們年紀極輕就出道成為偶像(我都唔提直接做水著偶像嗰啲)。好似今日要介紹呢位「佐々木ほのか」咁,就早於4、5歲,即係讀緊幼稚園時就已經出道,即係話截自目前為止,佢有超過7成嘅人生都係以偶像身份渡過,都真係幾誇張。

出身於日本福岡縣嘅「佐々木ほのか」現年18歲,亦即2006年出世,但翻睇佢嘅資料,佢早於2010年就以「早希ほのか」之名,於福岡當地偶像團體「青SHUN学園」出道,計一計即係頂到盡5歲。而佢於「青SHUN學園」一直留到2016年9月,畢業後兩個月就加入另一偶像團體「Up Up Girls(2)」,並以其成員身份一直活躍至今。換言之佢由2010年出道起到依家,近14年時間一直以偶像成份活動。

不過活動得耐又唔代表一定有人氣。事實上現時「佐々木ほのか」之所以有人識,都係因為去年夏天時佢於《Young Magazine》獻出自己嘅首次水著寫真,憑住活力可愛甜美嘅外貌,加上都算有啲睇頭嘅身材打響名堂。近來佢亦受邀為另一著名少年雜誌《週刊Playboy》拍攝寫真,睇黎就有望於寫真界佔一席之地!

IG:honoka_sasaki_uug2ki

日本係一個對紋身相當敏感嘅國家,就算你係外國人,就係你唔係「雕龍雕鳳」,都好可能因為紋身而被禁止出入大眾溫泉,更惶論藝人於大眾媒體中露出紋身。不過近年日本對於紋身嘅睇法似乎略有鬆動,例如K-1格鬥上月終 ...
girls
【深夜】紋身解禁 韓系日本辣妹「PyunA」
19 Apr 2024
近年潮流興「Y2K」(當我都拎黎講嘅時候,個潮流好可能就黎過),大家應該都見到唔少依家十八廿二嘅少女、著住我哋十八廿二時候風格嘅衫粗略地講,即係「MK妹」!但「MK妹」其實不限於打扮,其實仲描述緊當年某部份 ...
girls
【深夜】日本王道MK妹!人生進程超快嘅「小田愛実」
17 Apr 2024