{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 01 Apr 2024

既然「深夜系列」撞上愚人節,我承認我本身係打算搵個靚女偽娘黎整蠱下大家。不過一來我係個好人(一定係),二來我搵唔到個靚到值得介紹嘅偽娘,所以我唯有退而求其次,搵咗個今日生日嘅靚女「もも」黎介紹,順手同大家介紹下,咩叫「滑稽歌舞雜劇(バーレスク,Burlesque)」。

其實前年我就已經為大家介紹過呢位現年23歲,來自香取縣嘅「もも」,如果大家想重溫佢啲靚相,以及出道經過,不妨去回顧一下。

不過當時因為篇幅所限,就只係簡單稱佢為「舞者」。但準確啲黎講,佢跳舞嘅地方「バーレスク東京」,其實係一個「滑稽歌舞雜劇(Burlesque)」嘅表演場地。Burlesque本來係指沿自維多利亞時期嘅一種諷刺、戲謔歌舞劇。去到19世紀中葉時,於美國開始演變成一種集低俗喜劇、女性脫衣舞嘅表演,之後再於二戰前後傳入日本。

早期嘅日本Burlesque依然保留裸體表演,但後來能更直接地滿足慾望嘅陪酒孃、夜店興起,日本Burlesque劇場亦日漸沒落。直到2011年「バーレスク東京」開幕,利用性感但不裸露,以及引入偶像歌曲嘅表演方式,令日本Burlesque重生。加上「バーレスク東京」嘅舞者,大多出身自、或兼任寫真女星,兩者相輔相乘之下終於站穩陣腳,成為目前日本較為「異色」嘅夜生活之一。

IG:momo_burlesque

日本係一個對紋身相當敏感嘅國家,就算你係外國人,就係你唔係「雕龍雕鳳」,都好可能因為紋身而被禁止出入大眾溫泉,更惶論藝人於大眾媒體中露出紋身。不過近年日本對於紋身嘅睇法似乎略有鬆動,例如K-1格鬥上月終 ...
girls
【深夜】紋身解禁 韓系日本辣妹「PyunA」
19 Apr 2024
近年潮流興「Y2K」(當我都拎黎講嘅時候,個潮流好可能就黎過),大家應該都見到唔少依家十八廿二嘅少女、著住我哋十八廿二時候風格嘅衫粗略地講,即係「MK妹」!但「MK妹」其實不限於打扮,其實仲描述緊當年某部份 ...
girls
【深夜】日本王道MK妹!人生進程超快嘅「小田愛実」
17 Apr 2024