{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 20 Apr 2020

之前為大家報導過Dyson、Benz F1車隊幫手生產呼吸機;LVMH都幫手生產消毒洗手液、防護衣。前者就唔希望大家有機會用,後者大家想用都冇呢個機會,但GIR出嘅矽膠口罩,大家或者就有用又用得到啦!

男士們對GIR呢個品牌未必好熟悉,因為呢間美國公司本業其實係生產矽膠廚具,但大家都知美國疫情未過,市面上亦缺乏口罩等物資,於是就決定推出矽膠口罩。據官網所指,口罩會使用通過美國FDA及德國LFGB認證嘅矽膠製作,正面有多個小孔,背後就貼上可更換濾層,每次使用完之後只需將個口罩放入熱水中叮30秒,或者放入洗碗碟機,甚至只係用梘液加熱水洗乾淨,晾乾後就痴返張濾層上去就得。

GIR明確指出呢個口罩不能代替醫護人士使用嘅N95,但對於只係想出街買餸時有一定保障嘅普通市民黎講,就係一個唔錯嘅替代品。加上有多種顏色,售價亦唔算貴,單個買15美金送5個濾層,10個濾層替換裝盛惠10美金。100個套裝就只需750美金,即7.5美金一個。最快4月23日開始出貨。假若大定想知道更多詳細規格,就可以去GIR嘅官網睇下啦。

據《Wall Stree Journal》報導,北韓早前拒絕由中國提供嘅300萬劑科興疫苗,原因唔係嫌科興冇用、亦唔係嫌自己被列為「發展中國家」,而係好大口氣咁話「我唔需要,拎去畀其他更有需要嘅國家啦!」 北韓領導人 ...
healthandfitness
【大愛】北韓拒絕中國300萬劑科興 「我用唔著,拎去畀其他人用」
02 Sep 2021
相信飽受過智慧牙折磨嘅朋友,都會有一刻懷疑過隻牙除咗用嚟剝就冇其他用途,仲要冇端端洗幾千蚊搵牙醫。不過最近美國賓夕凡尼亞大學一份研究指出,剝過智慧牙嘅人對甜、鹹、酸、苦分辨能力更高,從而改善味覺。 ...
healthandfitness
【人體奧妙】美國研究發現剝智慧牙可以改善味覺 女性效果更顯著
07 Jul 2021