{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 15 May 2018
HBO神劇《Game of Thrones》第八季要等到2019年先有得睇,即係大家想知Westeros眾人最後嘅結局起碼要等多年半。不過世上總有人係無聊鍾意套劇鐘意到會出盡辦法「預測」結局。例如來自波士頓嘅數據科學家(Data Scientist) Taylor Larkin就決定以算法分析劇中超過2000個角色、他們之間的關係、代表的勢力,從而分析出每個人嘅「死亡率」。而如果佢係算得準嘅,咁我哋好可能要同「龍母」講拜拜。

簡單而言,大部份白人、老人角色死亡率都偏高,如果你係Targaryen家族嘅話死亡率更高,但來自「北境」嘅例如Sansa、Arya嘅死亡率都係偏低。主要角色之中,由Emilia Clarke飾演嘅「龍母」Daenerys死亡率高達83.77%,Lannister兄弟Jamie同Tyrion都分別有超過70%死亡率,反而「大奸角」Cersei死亡率只有60.39%,Jon Snow亦只有58.99%。不過以上都係數據預測啫,到最後誰生誰死,都係要等到2019年啦。
DigitalSpy
「亞洲玩具展」TOYSOUL 2018玩具相集巡禮 12月14日開始的一連三日「亞洲玩具展」TOYSOUL 2018 已經開幕左,場內人頭湧湧,大量玩具迷入場掃貨,得閒你可以去睇下,唔得閒都無計,我影少少給大家睇下,如果真 ...
hobby
「亞洲玩具展」TOYSOUL 2018 玩具相集巡禮
15 Dec 2018
美斯成功征服皮利斯個心!
hobby
皮利斯:「我曾與施丹及亨利做隊友,但美斯係與別不同的。」 ...
14 Dec 2018