{ SKIP }
文:MenClub 波特先生  圖:互聯網
POSTED ON 17 Apr 2019

美國波士頓馬拉松係世界六大馬拉松之一,但要跑係就要經過抽籤,而呢個賽事嘅中籤率極低,所以係唔少跑手都非常希望可以參加及完成嘅賽事。不過近日就有國內網友非常唔知醜咁公開表示自己報左名,但結果原來係搵人代跑。

據消息指,該名國內女網友表示:「謝謝大蜜小姐幫我跑了波馬(波士頓馬拉松),雖然遺憾沒去跑,但你們幫我混了獎牌買了美美的裝備和跑鞋,感動不要不要的。6大獎牌就差倫敦了。」睇完佢寫嘅說話,真係好令人感動,佢嘅朋友實在唔話得,無左佢真係拎唔到塊完賽獎牌。而以上呢位「代跑」選手嘅號碼牌為「11204」,完成時間為5小時41分28秒,真係犀利!

據知今次波士頓馬拉松,中國大陸及港澳台地區一共有951名選手參賽,而成功跑畢賽事嘅則有842人,完成比例相當唔錯。

而其實早喺波馬舉行前一個月,就有傳聞指大會發現多達90多名內地選手參賽資格造假,但最終有否進一步行動則未有公開。

其實內地造假情況不斷,如今連為左跑馬拉松都要造假,甚至唔係真係自己跑,而搵人代跑為自己嘅賽跑履歷造假,仲要不知廉恥,實在係令人難以理解。

近日香港傳有第五間航空公司大灣區航空申請牌照,逆市之下航空公司真係有得做?亞洲有一間航空公司業績爆出一地眼鏡碎,今年第二季竟然獲利創新高,成為暫時亞洲唯一賺錢航空公司,佢就係台灣中華航空! ... ...
hobby
【航空有得做?】台灣華航逆市盈利亞洲唯一賺錢航空公司
11 Aug 2020
日清杯麵嘅宣傳手法一向都相當有趣,亦睇得出佢哋非常了解日本流行文化。近日佢哋官方Twitter就「推出」咗個杯麵樣嘅保溫壺,假如真係推出,相信又會成為人氣產品。 blockquote class="twitter-tweet"p lang="ja ...
hobby
【日清】日清魔改 杯麵保溫壺
10 Aug 2020