{ SKIP }
文:MenClub 摯樂  圖:互聯網
POSTED ON 11 Oct 2019

【推薦新作】迪士尼Pixar全新親情魔幻作《½的魔法》

近期迪士尼Marvel飽受追擊,金像導演馬田史高西斯話Marvel超級英雄片根本唔係「電影」,只係主題樂園,然而係網絡上居然有唔少附和之聲,當然近期流行最紅的係對家DC小丑,聲勢上迪士尼確實不濟,不過迪士尼從來只睇盤數,係咪電影任你講,如果你問迪士尼公認最好的電影創作係邊度?應該都係數到彼思動畫製作室(Pixar),反斗奇兵之後彼思又有大作,全新奇幻之作《½的魔法》預計2020年 3 月 6 日上映,剛推出預告,創意之泉係彼思,可能仲可以串返馬田史高西斯,唔通全部都係60路以上演員老人家拍出來的先叫「電影」?

 

 

《½的魔法》故事設定係一個無人類,有魔法但係又非常現代的奇幻世界。係呢個世界有是仙子、巨人、樹精靈和唔同的妖精等。故事主角係兩個精靈兄弟,他們為了見到從未見過的亡父,意外而踏上尋找魔法寶石的旅程。

 

整個故仔始於兩個細佬的 16 歲生日,媽媽送左他們的一份禮物係一枝魔杖,同埋一封已經亡父留低的信,信中提到因為世界越來越多科技帶來便利,魔法先會漸漸衰敗而沒落。隨信附上仲有一個咒語──呢個咒語能夠讓從未相見的父親有一日的時間,返來人間睇睇佢地長大的樣子。不過可惜咒語已成功一半,只變到老豆的下半身,魔杖上的寶石爆裂。結果,得半個身的老豆,就要靠兩兄弟24小時內將佢變返出來,就係咁踏上尋找另一顆寶石的還原之旅……

 

以上呢個故仔到底有無創意,係唔係屬於一部好的電影暫時就言之尚早,相信如果大家想知金像導演馬田史高西斯眼中的好電影,就要去睇佢新作黑幫風雲的《愛爾蘭人》(The Irishman)

 

如果大家係迪士尼彼思動畫製作室的粉絲,就要睇實呢部新作,下年3月就有得睇,說時遲那時快呀!

近日傳出一個令海內外電視劇迷震驚消息,話說亞視可一不可再巔峰劇作《我和殭屍有個約會》傳出翻拍會分電影版同翻拍電視版,其實重拍翻拍改篇都唔稀奇,奇在呢部1998年播出作品去到2022年居然想原班人馬重新翻拍新電 ...
hobby
【震驚海外】亞視巔峰作《我和殭屍有個約會》傳出原班人馬重新翻拍嚇親人
23 May 2022
【捻神捻鬼】傳媒報導猴痘(monkeypox)病毒引驚恐致天花疫苗藥廠股價急升 最近全世界12個國家發現超過100宗猴痘(monkeypox)個案,世衛並將猴痘於非流行地區擴大監測,情況的確係非自然,不過據知猴痘同天花 ...
hobby
【捻神捻鬼】傳媒報導猴痘(monkeypox)病毒引驚恐致天花疫苗藥廠股價急升
23 May 2022