{ SKIP }
文:MenClub 摯樂  圖:互聯網
POSTED ON 10 Jan 2020
【金球獎演繹】Renée Zellweger的驚人重現《星夢女神 : 茱地嘉蘭》好戲好聽

今屆金球獎其中一個最重要獎項係最佳女主角雲妮絲惠嘉(Renée Zellweger)憑著《星夢女神 : 茱地嘉蘭》(JUDY) 摘后冠,你係樂迷自然知道茱地嘉蘭美妙的音樂,如果你太年輕唔識貨,咁唔知有無聽過經典歌曲 over the rainbow,無數咁多的改篇版本。正如每一個荷里活巨星都有不簡單嘅生平,成星以及之後的路通常荊棘滿途,尤其是年紀輕輕就大紅大紫的人, 迷失就係過去和現在所有成功巨星共同經歷,如何面對迷失和哀愁,係人生其中一個最大嘅功課。懷憂喪志嘅年青人們總有一日 And the dreams that you dare to dream Really do come true


顯然金像女星雲妮絲惠嘉(Renée Zellweger)好成功演活一代傳奇歌后,2019年,係茱地嘉蘭逝世50週年,更是1939年超經典電影《綠野仙蹤》上映80週年。80年前睇過首映的人相信已經回到天國,故事係發生係茱地嘉蘭拍攝綠野仙蹤30年後中年個人心路歷程,有一點要重申呢部電影係真雲妮絲惠嘉(Renée Zellweger)真聲重唱一代歌后的經典歌曲,而佢真係創作出一種全新而忠於原歌手的感覺。音樂真係唱得好好聽,故事也相當動人,每個人都應該要有這種細膩的情感回響。

1968年當茱地嘉蘭籌備演唱會,佢同經理人、電影公司的千絲萬縷拉扯,過往演藝生涯的痛苦,和歌迷的互動關系等都將佢折磨消耗殆盡。講係好容易咪就係一個母親為事業放棄家庭,年輕時原生家庭唔完整,一段又一段接二連三的失敗婚姻關系,表面風光成個人的哀愁和難堪,然後成功戰勝心魔,重新踏上舞台。但要演活呢一切,讓觀眾感同身受,就真係全靠雲妮絲惠嘉(Renée Zellweger)一人的功架。




故事大綱


榮獲金球奬最佳女主角,《BJ單身日記》《芝加哥》金像女星雲妮絲惠嘉強勢衝擊奧斯卡!被譽為百年10大最偉大女演員的茱地嘉蘭 (雲妮絲惠嘉 飾)兩歲出道,是演唱俱皆的天才童星。16歲時,因主演經典電影《綠野仙蹤》及主唱名曲《Over the Rainbow》而攀上事業巔峰,卻換來片商的箝制及家人的疏離。長大後的她一度陷於抑鬱,終導致婚姻失敗及事業低潮。茱地痛定思痛,為了一對子女,她不惜放下身段,遠赴英倫演唱。在久違的歡呼聲激勵下,茱地以超水準的表演征服歌迷,她能否再次登上彩虹彼端,延續聲夢傳奇?

歌聲超凡動聽,音樂優秀,情感細膩動人,演出驚人好戲就係呢部電影推薦的原因!



《星夢女神 : 茱地嘉蘭》(JUDY) 將於1月16日在香港上映



受疫情影響,位於日本秋葉原,被視為當區地標兼集體回億嘅「SEGA秋葉原2號館」宣佈會於8月30日後結束營業。 圖片:Wikipedia SEGA 2號館原址本來係一間大型家電店,2003年結業後由SEGA接手改建成為遊戲機 ...
hobby
【日本】不敵疫情 秋葉原地標SEGA 2號館月尾結業
03 Aug 2020
但戴單邊耳筒講電話就得
hobby
【低頭族】日本足立區禁路上用電話 講電話都唔得!
03 Aug 2020