{ SKIP }
文:MenClub 波特先生  圖:互聯網
POSTED ON 20 Apr 2020

Josef Koudelka可以話係數十年來世界最具影響力及最著名嘅攝影師之一,其視覺語言無與倫比、強烈且非凡。1938年出生於捷克Boskovice,現居巴黎及布拉格,由Koudelka經典攝影作品精選所組成嘅最新展覽,已亮相於德國威茲勒恩斯特·徠茲博物館。

今次展覽中心位置展示嘅係名為《流放》嘅系列,是其最具個人風格及令人難忘嘅系列之一。展品揭示了攝影師多年來以無國籍身份流浪生活嘅經歷,特別在當中嘅黑白影片中感覺到強烈嘅對比,又強調外觀及形狀,同時保持悲憫的距離。

(華沙盟約部隊於 1968 年 8 月入侵捷克斯洛伐克的布拉格 - Caption © Josef Koudelka / Magnum Photos)

(愛爾蘭,1972 - Caption © Josef Koudelka / Magnum Photos)

Koudelka作為世界著名嘅攝影大師,早於20世紀60年代已經開始攝影之路,本來作為工程師嘅佢放棄工作,全心投入攝影。其最著名嘅作品是在1968年8月拍攝的華沙條約軍隊鎮壓「布拉格之春」。Koudelka用直接及即時嘅影像記錄了絕望嘅市民及入侵者之間嘅巷戰。 1969年,佢嘅攝影底片被秘密運送出境,在入侵週年紀念日,瑪格南圖片社以「P.P.」嘅署名發表呢一系列照片。即使在世界範圍內出版並得到認可,Koudelka出於自身安全考量,一直無公開「布拉格照片」這一名稱,直到佢先後於1970年及1980年移居倫敦及巴黎。那時期拍攝嘅照片非常具體反映其在疏離感與使命感之間嘅掙扎。 「我發現自己身處捷克斯洛伐克之外,於是決定做一些我在那裡無法做的事情:看看這個世界。」 

(西班牙,1973 - Caption © Josef Koudelka / Magnum Photos)

今次恩斯特·徠茲博物館嘅展覽一共展出Koudelka 68件作品,為深入了解Koudelka畢生之作提供絕佳機會,其作品反映了人類與命運、生機與死亡、當代歷史與永恆之間令人興奮嘅對話。

(安曼,約旦,2012 Caption © Josef Koudelka / Magnum Photos)

Koudelka在入瑪格南圖片社後,便開始更頻繁使用Leica相機進行攝影創作。後來,佢亦喺Leica嘅陪伴下過渡到數碼攝影時代:一台專門為佢設計嘅基於Leica S2相機嘅全景相機。

展覽日期: 即日至8月23日

雖然Johnny Depp控告前妻Amber Heard誹謗案早於6月1日就已經由JD勝訴作結,坊間亦一早接受AH敗訴嘅事實,但AH方似乎拒絕認命,決定死戰到底。據知雙方律師日前回到法官Penny Azcarate面前作最終裁定前嘅最後一次聽證 ...
hobby
【AH上訴】死戰到底!AH拒絕和解先賠8600萬再上訴
27 Jun 2022
由Margot Robbie及Ryan Gosling共同主演嘅真人版《Barbie》,目前正在如火如荼拍攝,預計2023年7月上映。近日網上就流出多張片場照,可見兩位一粉一黑有講有笑,但就未見其他演員登場。 片場照(圖 ...
hobby
【影視】真人版《Barbie》片場照曝光 Margot Robbie、Ryan Gosling粉黑牛仔造型
27 Jun 2022