{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 30 Jun 2020

《The Last of Us Part II》出咗個幾禮拜,相信要玩嘅大家都玩哂,要鬧嘅大家都鬧到口臭,但同時網上亦開始出現為劇情辯護嘅文章,甚至連一度低至3.3分嘅Metacritics評分都慢慢「回升」到4.9,似乎大家對遊戲劇情係好係壞都仲未有共識。但大家對於遊戲嘅另一方面就好有共識,就係入面嘅場景有幾靚幾像真!

就算係Metacritics上嘅0分評價,好多人鬧完一輪都會加返句「不過遊戲畫面係幾靚嘅」,實在又係有幾靚?由於遊戲入面個西雅圖有不少場景、建築物都係參照現真中嘅西雅圖建造,所以有外國Youtuber就特登去對照現實及遊戲中嘅西雅圖,睇下Naughty Dog對西雅圖嘅還原度有幾高。

從呢段片能夠睇到,雖然唔能夠話係100%照Copy,部份場景甚至放埋一齊睇唔出係同一個地方,但依然可以睇得出Naughty Dog花咗唔少時間研究西雅圖嘅市貌,喺呢方面依然係值得一讚。尤其唔少住喺西雅圖嘅網民留言,透過遊戲絕對能夠感受到末日後嘅西雅圖會係點嘅樣。但亦有人指玩完隻Game會好討厭西雅圖呢個地方…原因,你懂的。

因腦部動脈瘤去世
hobby
【RIP】《Mythbuster》主持Grant Imahara逝世 享年49歲
14 Jul 2020
全球唯一可避過這場空前浩劫的,就只有位於北極圈的格陵蘭。我們不是嚇大的!但而家見到人類會滅亡的末日浩劫電影,個心真係離一離成個人寒一寒! ... ...
hobby
【有點驚】災難片大型隕石群擊地球24小時逃亡去《末世綠洲》求生 ... ...
14 Jul 2020