{ SKIP }
文:MenClub 摯樂  圖:MenClub
POSTED ON 22 Feb 2021
【鳳凰涅槃】影音店火災全店燒焦唯獨PS5燒完仲可以開機玩到

新年期間香港鴨寮街一間專賣電視影音的音響店HIFI CLUB不幸發生火警,店內音響付諸一炬,好彩人無事,店東積極樂觀面對係佢低潮中發現一件驚奇奇蹟,店內其中一部PS5遊戲機燒到焦黑一片,但接上電源後居然仲成功啟動,仲可以繼續打機,相信呢部咁強勁的生還者同HIFI CLUB影音店一樣,野火燒不盡:春風吹又生,祝損失過百部電視同無數音響器材的HIFI CLUB重新鳳凰展翅同PS5一樣堅毅!PS5堅料、HIFI CLUB振作!


就係年初三赤口之日,深水埗發生火警。鴨寮街地下一間影音舖突然有大量濃煙冒出,樓上唐樓多個單位被煙掩蓋。當時消防接報趕至後派出一隊煙帽隊,撬開鐵閘後開動一條喉灌救。火警中,電器舖招牌熏黑,店內大量部電視焚毀,一批貨物被抬出店外暫放,據悉事件中無人受傷。店主強忍悲痛回店收拾損失慘重,好彩的是人無事。正所謂人無事先做到世界冠軍,佢鋪頭部PS5肯定就係其中一部世界冠軍,成功得到火焰認證,火焰PS5表面受火災洗禮熏黑,插上電源成功通電仲居然著到機連接到上一次的紀錄,完美存活。


好多人話PS5有保養可以退回SONY維修,但我就認為呢部係價值連城嘅火之洗禮,絕對係一部珍藏,保留火焰之驅才是全球最獨特的PS5,不幸中之大幸,唔係個個都想有呢種榮幸,但HIFI CLUB的未來將會有火焰PS5見證歷史,香港人唔會咁易受烈火消磨,好快又浴火重生。

#感謝HIFI CLUB老闆提供照片

今次真係上映啦掛!!
hobby
【終於】《新・福音戰士劇場版:||》宣佈3月8日正式上映!
28 Feb 2021
著名動畫《反斗奇兵》入面嘅「薯蛋頭先生」(Mr. Potato Head)搞笑形象深受觀眾歡迎,亦係唔少人嘅童年回憶。近日有美國玩具商宣布,為促進性別平等,未來唔再分薯蛋頭「先生」或「太太」,一律叫做「薯蛋頭」(Pot ...
hobby
【政治正確?】美國玩具商宣布「薯蛋頭」不再分「先生」或「太太」
26 Feb 2021