{ SKIP }
文:MenClub 艾力克  
POSTED ON 22 Feb 2021

以血腥暴力聞名嘅格鬥遊戲《Mortal Kombat》,近日電影版就推出咗預告片,當大家喺到討論套戲點樣血肉橫飛嗰陣。外國就有位「敏銳嘅電影評論家」(佢自稱)睇完預告片發現一個明顯錯誤,隨即寫咗篇文刊登到外國知名女權網站Jezebel,問點為套戲會無春麗,認為呢種關乎地球命運嘅情節,應該要有春麗旋轉踢幫手。

(圖片截至:Jezebel

有玩開《街霸》或《Mortal Kombat》都知春麗明明就係《街霸》嘅招牌女角色,同《Mortal Kombat》一啲關係都無,令人覺得文章作者係咪無做Research就出文。有位好心網友就喺篇文下面留言更正,「《街霸》唔等於《Mortal Kombat》,你咁樣就好似問點解《星空奇遇記》嘅Picard艦長點解無出現喺《星球大戰》一樣。」

在 Instagram 查看這則帖子

Bosslogic(@bosslogic)分享的帖子

雖然作者好快就喺篇文加咗句更正「我知點解啦,原來春麗唔係《Mortal Kombat》嘅,Wow!」,不過就無改返篇文或道歉。各位粉絲當然唔會放棄呢個抽水機會,Bosslogic就二創咗張電影海報,將春麗加入《Mortal Kombat》電影海報。

資料來源:NMEJezebel
今次真係上映啦掛!!
hobby
【終於】《新・福音戰士劇場版:||》宣佈3月8日正式上映!
28 Feb 2021
著名動畫《反斗奇兵》入面嘅「薯蛋頭先生」(Mr. Potato Head)搞笑形象深受觀眾歡迎,亦係唔少人嘅童年回憶。近日有美國玩具商宣布,為促進性別平等,未來唔再分薯蛋頭「先生」或「太太」,一律叫做「薯蛋頭」(Pot ...
hobby
【政治正確?】美國玩具商宣布「薯蛋頭」不再分「先生」或「太太」
26 Feb 2021