{ SKIP }
文:MenClub 艾力克  
POSTED ON 23 Sep 2021

近年Johnny Depp因離婚及家暴醜聞慘遭封殺,除咗失去《怪獸與牠們的產地 3》演出機會,最新主演電影《Minamata(毒水曝光)》亦遲遲未能喺美國上映。佢近日出席西班牙《聖塞瓦斯蒂安影展》接受終身成就獎(Donostia Award),被記者問到點睇近年盛行嘅「封殺文化(Cancel Culture)」,身為過來人嘅Johnny Depp就表示情況已經失控,在座冇人係安全,分分鐘一句說話就惹嚟抵制...

(圖片截自:Variety via AP

封殺文化/取消文化(Cancel Culture)泛指公眾人物因為作出「唔恰當」嘅言論或行為,而遭到社會大眾輿論抵制,導致工作機會、商業代言、企業贊助通通都「被取消(Cancel)」,而呢類「唔恰當」嘅言論通常同種族歧視、性別歧視、具爭議嘅觀點有關。例如《哈里波特》作者JK羅琳就曾經因為歧視「跨性別者」言論而被網民抵制,甚至引嚟哈利波特演員Daniel Radcliffe公開批評。一直以嚟都有唔少人爭論呢種「封殺文化」是否「正確」,究竟係屬於「罪有應得」定抑或係限制言論自由,令大家唔敢暢所欲言。

《Minamata》劇照(圖片截自:IMDB)

回歸返Johnny Depp嘅睇法,當佢被記者問到點睇近年愈演愈烈嘅「封殺文化」,佢就表示「呢股風潮已經足以成為歷史事件,無論呢種文化會持續幾耐都好,呢種倉促判斷行為依家已經失晒控。我可以向在座每一位保證,冇人可以逃避呢股風潮,只要講錯一句說話,區區一句說話,就可以令你毫無立足之地。呢樣嘢唔單只發生喺我身上,亦都會發生喺其他人身上,不分男女老幼都有機會遇到。遺憾嘅係,有啲人會覺得呢種行為係正常。」

Johnny Depp繼續表示「雖然我相信冇人係安全,但我同時深信只要用真相武裝自己,就算世人嘅睇法(審判)可能會剝奪某種藝術創作權,都唔再重要。只要世上出現不公義嘅事,無論係針對你、你所愛嘅人、你所相信嘅人,都應該勇敢挺身而出,千祈唔好坐視不理,因為佢哋需要你嘅支持。」

資料來源:variety
月光騎士要登場啦!
hobby
【Marvel】Disney+ 全新Marvel劇集《Moon Knight 月光騎士》首波預告出爐!
17 Jan 2022
最近美國聯邦貿易委員會(FTC)就 Meta 收購 Instagram 及 WhatsApp 提出左《反壟斷法》訴訟,最近又傳出FTC再一次調查Meta旗下VR科技公司Oculus VR可能有違《反壟斷法》之嫌,因為其售價明顯較其他品牌的虛擬實境眼 ...
hobby
【太便宜有陰謀】美國FTC指Meta公司OculusVR裝置售價太平可能有違《反壟斷法》
17 Jan 2022