{ SKIP }
文:MenClub 摯樂  圖:互聯網
POSTED ON 28 Nov 2021
【失敗的人】《蜘蛛俠:不戰無歸》通過中國審查但Sony唔肯國內提前上映怕盜版?

《蜘蛛俠:不戰無歸》好可能係Marvel第一部係中國通過審查及放映批准的MCU第四階段電影。不過中國政府同Sony就上映日期未獲共識,中國政府居然提出希望中國版能夠在12月10日中國公映足足比港、澳、台、英國等最早上映地區早5日上,結果Sony經過慎重考慮後當然唔能夠同意,為保障不劇透免盜版,Sony得到上映批准後情願拖到下年1月之後先中國上畫,點解唔對中國給多一點信心呢?可能提早上畫票房有《長津湖》一半票房咁好賺呢!如今輕視中國市場此片國內票房真不敢睇好!By the way此片片長2小時28分鐘!


睇返近期的Marvel電影,自從漫威電影宇宙:第四階段開展以來,無一套成功打入中國電影市場《黑寡婦》、《尚氣與十環傳奇》、《永恆族》全部不獲批准!來自Sony的《蜘蛛俠:不戰無歸》將會係第一套有機會進入中國市場的MCU第四階段作。不過原來Sony已放棄提早率先中國內地放映,反而將會等世界其他國家全部上映後才在中國放映。此片內地譯名《蜘蛛俠:英雄無歸》


唔知咁樣安排會否得罪中國蜘蛛人「粉絲」?又算唔算辱華?當然中國官方電影方面未有明示最終中國上映日期,依照11月初的公示,依然標示12月,但未有確實日期!內部傳聞則為下年一月後。

作為一個貓奴,你去叫主子但主子明明聽到都唔應你,係一件非常合理嘅事。但主子唔理你,好有可能唔係因為聽唔明你講咩,而係根本就唔想理你。因為據日本一個研究發現,主子們好可能係知道同一屋簷下嘅其他貓叫咩名。 ...
hobby
【寵物】日本研究指出 貓其實聽得明其他貓叫咩名
20 May 2022
雖然話大家返工都係為份糧,但一個好嘅老細的確能夠令打工仔「獲得份糧嘅過程」好過得多,相信唔少打工仔心目中亦會有一個「理想老細」嘅形象。近日日本網民「とあるん@toarutoa」就於Twitter列出「原版《龍珠》嘅菲 ...
hobby
【職場】日網民指菲利係個好老細!獲14萬人讚好
20 May 2022