{ SKIP }
文:MenClub 摯樂  圖:互聯網
POSTED ON 28 Nov 2021
【失敗的人】《蜘蛛俠:不戰無歸》通過中國審查但Sony唔肯國內提前上映怕盜版?

《蜘蛛俠:不戰無歸》好可能係Marvel第一部係中國通過審查及放映批准的MCU第四階段電影。不過中國政府同Sony就上映日期未獲共識,中國政府居然提出希望中國版能夠在12月10日中國公映足足比港、澳、台、英國等最早上映地區早5日上,結果Sony經過慎重考慮後當然唔能夠同意,為保障不劇透免盜版,Sony得到上映批准後情願拖到下年1月之後先中國上畫,點解唔對中國給多一點信心呢?可能提早上畫票房有《長津湖》一半票房咁好賺呢!如今輕視中國市場此片國內票房真不敢睇好!By the way此片片長2小時28分鐘!


睇返近期的Marvel電影,自從漫威電影宇宙:第四階段開展以來,無一套成功打入中國電影市場《黑寡婦》、《尚氣與十環傳奇》、《永恆族》全部不獲批准!來自Sony的《蜘蛛俠:不戰無歸》將會係第一套有機會進入中國市場的MCU第四階段作。不過原來Sony已放棄提早率先中國內地放映,反而將會等世界其他國家全部上映後才在中國放映。此片內地譯名《蜘蛛俠:英雄無歸》


唔知咁樣安排會否得罪中國蜘蛛人「粉絲」?又算唔算辱華?當然中國官方電影方面未有明示最終中國上映日期,依照11月初的公示,依然標示12月,但未有確實日期!內部傳聞則為下年一月後。

11月推出嘅PS獨佔遊戲《God of War: Ragnarok》,雖然未算完美,但總算完滿咗Kratos以及Atreus嘅故事,而呢對父子檔亦收獲大量Fans。有外國Cosplayer就用咗六個星期,完美咁還原咗Kratos兩父子! 卻說外 ...
hobby
【電玩】還原度100% 外國壯男Cosplay《God of War》Kratos父子
02 Dec 2022
日本娛樂圈人材輩出,每個世代、甚至每個年齡都可以搵到才色兼備嘅女星,競爭極為激烈。而近日日本網站「goo」就舉行咗個「20代最性感女星」網上票選,上榜嘅20個日本女星個個都係樣靚身材正,堪稱神仙打交。最後奪 ...
hobby
【女神】日本網選最性感20代女星 今田美桜擊敗有村架純、環奈BB奪冠!
02 Dec 2022