{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 19 May 2023

天主教中有所謂七大罪,分別係傲慢、嫉妒、憤怒、怠惰、貪婪、暴食同色慾,講真現代人或多或少都中兩、三項,不過近日日本Twitter就流傳一組新嘅「現代七大罪」,就幾乎每個人都會中哂七樣。大家快啲睇下呢「現代七大罪」係咩,然後返去懺悔啦下!

卻說專門製作客製T恤嘅日本店舖「ekot」嘅其中一個Twitter帳號「1号(とり)ekot Tシャツプリントロボット (@ekot_TORI)」,上月時分享咗佢哋出嘅T恤印花,言簡意賅地列出「現代七大罪」,分別係漫畫、零食、杯麵、智能電話、貓、床鋪以及遊戲機,由於太過符合日本網民嘅現實生活而成為一時熱話,至今已有超過170萬次觀看、近16萬個讚好。大家都高呼「我有罪!」

順帶一提,件衫於minne上有得買,3,900Yen一件。

「現代七大罪」中,智能電話幾乎係無可避免,床舖 (瞓覺) 亦冇人會話「戒咗」,而漫畫、遊戲就更加係唔少人嘅工餘嗜好,唯有就係零食、杯麵同埋貓相對地較為「易避免」,不過一旦「沉迷」就絕對難以自拔。而且除咗貓之外,其餘六項的確會對生活造成不良影響,所以「現化七大罪」可謂既搞笑又真實。

不過亦有非常冷靜嘅網民表示,現代七大罪其實都係「怠惰」,所以嚴格上係「一大罪」黎。不過點理解我就交返畀各位自行決定,冇咩事我返出去食住零食撚住貓黎懺悔先啦。

資料來源:minne

相信有不少人都對於有錢人的生活感到好奇,到底他們平常有什麼習慣和人際活動,最常穿著的衣服又是什麼?最近有一位日本銀行作家就指出有錢人的四個主要特徵,當中最讓人驚喜的是,近四成有錢人,最常穿着的衣服竟是 ...
style
日本財經作家指出:高達四成有錢人最常穿着的衣服是 Uniqlo
17 May 2024
來自麻省理工學院「AI生存安全」研究員Peter Park近日於學術期刊發佈論文,指出佢搵到多個AI講大話、作出迷惑人類行為嘅案例,並警告AI對於人類社會嘅威脅日益嚴重。 圖片:《智能叛變》 卻說擁有Faceboo ...
tech
【AI】研究發現AI識講大話、迷惑人類 專家警告或危害人類
16 May 2024