{ SKIP }
文:MenClub 波特先生  圖:互聯網
POSTED ON 06 Jul 2018

轉型從來都唔容易,而運動員要由一項運動轉至另一項運動就更加係難上加難,但係世界上無野係無可能的,正所謂「只要有恆心,鐵柱磨成針。」就算玩開體操都可以轉型玩長跑,甚至取得好成績,佢就係屈旨盈Crystal,2017年香港渣打馬拉松女子10公里挑戰組亞軍(壯年組),跑出嘅時間為39分20秒。

Crystal嘅身型一睇就係典型嘅體操選手身型,而同大部份體操選手一樣,佢好快就需要面臨退役嘅關口。而離開體操後,Crystal並未有放棄運動,佢喺大學時期因為想令身體重投健康(其中一樣係為左減肥),佢開始接觸長跑,同時參加左學校嘅越野隊,因而展開自己嘅長跑之旅。

對於一位曾經嘅體操運動員,第一次接觸長跑又係咩感覺嘅呢?

「我記得第一次跑長跑嘅感覺係非常辛苦的,因為我本身係一個體操運動員,係好少跑步的,就算跑都只有喺跳馬呢個項目,最多就只係跑25米,所以我地嘅跑步練習都只會以短距離為主。回想當時第一次接觸長跑,我覺得真係好辛苦及好漫長,又會覺得悶,因為來來回回都係做一樣嘅動作,同時距離又長,可能需要維持20-30分鐘。」

雖然話就話辛苦,但係Crystal作為一名運動員,訓練都係家常便飯,佢好快就適應左,而其中佢亦搵到體操同長跑嘅共同點,從而令自己更容易跑落去。

「我覺得體操及長跑兩者相似嘅地方係堅持,當然佢地嘅運動性質好唔同,因為體操係比較多變,每個動作都唔一樣,而跑步就較為死板,只會重覆一個動作。不過兩者中間都需要有一份堅持去練習,經過無數嘅失敗及唔好嘅經歷,自己又要刻苦,你先可以達到好嘅成績或更高嘅境界。」

當然刻苦還刻苦,現實都係有好多野要兼顧,Crystal作為一名老師都有好多工作需要做,同時又要保持訓練,咁究竟佢每日係點安排時間嘅呢?

「我通常都會早起身,可能早上4:45就會起身,然後會先慢跑45-60分鐘,而如果喺賽季期間訓練可能會加長至90分鐘,訓練完之後先番工。8:30-16:30工作,放工後就會再到運動場練習,所以每日嘅時間表其實都相當緊迫。」

咁究竟呢樣又辛苦又長途又悶嘅運動有咩咁吸引Crystal繼續落去呢?

「每次跑都想進步呢種魔力係最吸引我的,雖然每次跑未必一定會進步,但係如果跑步比賽開始有啲成績的話,你就會好想再次突破自己,再挑戰自己睇下可以跑得有幾快,就係呢種魔力吸引我想去繼續進步。我好少同人比較的,較多係同自己比較,只要我跑得快過上次就已經會好開心,哪怕只係幾分鐘、幾十秒,甚至只係1秒鐘。」

咁跑步都係不外乎喺運動場、喺街或者喺跑步機上面跑,咁Crystal自己又鍾意跑邊度呢?

「我自己比較鍾意跑街,因為會無咁大壓力,你可以有機會望到海,中間又有花草樹木陪住你,環境空曠啲個人嘅心情都會開心啲,但有時候因為訓練需要限制每個圈嘅速度你先可以有機會進步,所以自己訓練上都會需要喺運動場進行。」

黎緊Crystal將會代表香港參加8月底嘅雅加達亞運會,雖然當地因為火山爆發令比賽嘅環境並唔理想,但係Crystal目標係跑出自己最佳時間,盡力做好自己就無悔了。

而另一個消息就係,Crystal自從跑完之前嘅東京馬拉松之後,就全心想再次投身成為全職跑手,所以佢老師嘅身份今年就會完結,下年佢就會以全職跑手嘅身份繼續去跑,去為香港爭光!

譚校長:除了工作就係踢波 能夠有機會和大忙的譚校長譚詠麟做訪問,吹吹水,自然就知道校長未言退休,除了週週有波踢,仲期期有碟出,譚校長又有新的廣東大碟推出啦!打開維基睇一睇校長的威水史,第一張的粵語 ...
people
譚校長:除了《音樂大本型》工作閒來就係踢波
16 Nov 2018
「有一個造型是在泡泡浴裏拍的,沒有穿衣服,我又很輪盡的踩到去水的那個掣,水位就一路跌,再放水,我又再踩到,如是者我踩到三次,整支泡泡都用光了,到最後有些照片是走光了的,所以放不進寫真集。」 ... ... ...
people
首選 - Miko Wong 黃潔琪
26 Oct 2018