{ SKIP }
文:MenClub 波特先生  圖:MenClub
POSTED ON 27 Feb 2019

梁雨恩Cathy,曾經係一名香港女歌手,如今已經成為一名全職飛鏢手,甚至長期佔據香港第一女鏢手位置。2016年,Cathy作為香港飛鏢隊代表成功喺軟式飛鏢世界盃擊敗美國隊奪得冠軍,為港爭光。

飛鏢生涯

現年33歲嘅Cathy,喺2013年一個偶然嘅機會接觸到飛鏢,當時嘅佢喺一個教會年輕人中心見到飛鏢機,並在好奇心嘅驅使下,詢問當時在其身邊唯一一位對飛鏢有認識嘅藝人朋友,叫對方帶自己去買一套飛鏢嘗試玩下。

當擁有左屬自己嘅一套飛鏢之後,Cathy表示隨即好想嘗試掟鏢嘅滋味。不過,Cathy掟中第一次紅心卻花左佢唔少時間,而成功掟中紅心令佢擁有莫名嘅興奮,並帶比佢好大嘅成功感。

能夠由興趣突然變成職業當然唔係你想就得,Cathy亦都唔例外,可能佢對飛鏢真係有天份嘅,但亦都需要有高人指點。Cathy透露,自己初期接觸飛鏢時,經常喺飛鏢機上見到一個男人 - Paul Lim,後者係住喺香港嘅新加坡飛鏢傳奇人物,佢經常夢想對方可以收自己為徒,為其畢生功力傳授比佢,咁佢自己就可以成為世界冠軍。

幸運嘅係,Cathy真係喺一個飛鏢道場嘅老闆介紹下,成功認識Paul Lim,其後與Cathy以鏢會友下,覺得Cathy真係幾有天份,亦形容Cathy血液裡有飛鏢嘅直覺,所以最後真係收左佢做徒弟,展開自己嘅飛鏢生涯。

(相片from梁雨恩Cathy Facebook)

熱愛飛鏢

飛鏢可能你睇只係企喺度連續掟3鏢,然後不斷重複,但Cathy就形容呢件事係會令人上癮的,佢自己喺接觸飛鏢嘅第一年,每日花喺掟鏢嘅時間差唔多6-8小時,除左練習就係參加大大小小嘅飛鏢聯賽。

最深刻的比賽

上面提到,2016年Cathy作為香港隊代表之一參加軟式飛鏢世界盃,而呢次比賽亦都係佢目前最深刻嘅比賽。作為初生之犢,Cathy本來都唔抱太大期望,心裡只係諗住掟得幾多得幾多,但係又比佢同隊友一步一步晉級,最終殺入決賽面對美國隊。

能夠上台參加決賽,Cathy本身已經覺得非常不可思議,最後更喺決勝局擊敗美國隊奪得冠軍,對於佢黎講簡直係好似發緊夢咁。更令Cathy難忘嘅係,由於當年比賽係喺香港舉行,眼見台下全部鏢友全力支持,感覺非常熱血,亦感覺到鏢友們對飛鏢嘅愛。

(相片from梁雨恩Cathy Facebook)

信仰改變心態

唔好睇Cathy如果喺飛鏢界好似好成功,回顧當年作為歌手嘅佢喺娛樂圈經歷大起大跌,人生跌入低谷,事業前途亮起紅燈。處於低谷嘅Cathy開始思考個人價值及存在嘅問題,並有天突然對天質問:「耶穌你究竟堅定流架?如果你係堅嘅,你就證明比我睇啦笨。」

(相片from梁雨恩Cathy Facebook)

點知就喺Cathy向天質問完後,就有一個藝人朋友send左一個訊息比佢,邀請佢參加歌手團契,令佢覺得應該唔係巧合,係上帝透過呢個朋友話比Cathy知佢係真實存在的。

回顧自己嘅信仰,Cathy認為最大幫助係可以認定自己是誰,因為人總係有質疑自己嘅時候,會好想有野可以證明自己嘅存在,而基督教嘅信仰就令佢可以接受自己嘅價值,去擁抱一個唔完全嘅自己。

佢會唔會係下一位香港女武打巨星呢?
people
【堅持親身上陣】香港荷里活武打女星 - JuJu陳鈺芸
19 Jul 2019
「小時候沒怨過,只是想『應該可以吧?總有辦法的』,所以才會堅持自己做音樂、自己出碟;未找到方法自己出碟前就不停敲門、不停幫人做製作,令人家留意到我的音樂很好,可能給我三分面子出隻碟…但其實是一廂情願的 ...
people
覺悟 - Hanjin Tan 陳奐仁
17 Jul 2019