{ SKIP }
文:MenClub Patrick  圖:MenClub
POSTED ON 12 Dec 2014
28歲,我們在做甚麼?仍在還Grant Loan?準備轉第N份工?

GOGOVAN創辦人Steven Lam,今年28歲,剛剛處理完650萬美金的融資計劃、將公司拓展至新加坡、坐在有40多名員工的5,000多呎office內,接受筆者訪問。

有家底?他在屋邨長大,半工讀到美國留學,在那邊做過中餐館送外賣,絕不是「成功需父幹」。



GOGOVAN創辦人Steven Lam



送飯盒啟發GOGOVAN概念
自言一向喜歡做生意的Steven,細細個就幫人整電腦、整單車賺錢,近年又炒過iPhone。於2010年回港後,應徵過iBank等多份工作都沒回音,終於決定創業。

「第一盤生意做得好差,唔好提喇。」好,講第二盤生意,係跟兩個一齊在美國讀書、在餐館打工的同學夾份的飯盒廣告生意。「喺美國嗰陣已經諗到呢條橋,見啲飯盒白雪雪,不如唔好嘥,貼個廣告上去啦。」於是在香港正式實行這條橋,做了9個月便達到收支平衡,亦幫他想到用app call貨van這門生意。

「當時朝朝都要送啲貼好晒廣告嘅飯盒去唔同餐廳,但發覺call van原來好難,成日等成個幾兩個鐘都冇車。但係走落街又會見到啲van仔泊喺度冇嘢做,敲窗問佢哋送唔送貨,全部都話送,於是知道呢行存在問題。」

Steven認為問題就係不同司機隸屬不同無綫電電召call台,山頭太多,就好難找到適合的司機接order。而且司機又要畀最少過千元的月費給call台,所以不會同時加入多個台;還有大班每日只打算做幾個鐘生意的「散戶」司機,無打算付月費上台,根本沒有渠道向他們落order。

所以,Steven便深信call van app有得做,跟手結束了覺得發展空間不大的飯盒廣告生意,與原來兩名partner,以及後來加入的另外兩位朋友,合共5人創辦GOGOVAN。



面對香港後來者的競爭,Steven會以提升app的效能去保持競爭力,例如加快發送order的速度、增加同一時間處理order的數量(現為每分鐘數千)、改善司機定位的準繩度等。至於app將會加入甚麼新功能,他不肯透露,因為怕一說出來就會被抄襲。



100呎劏房變5,000呎寫字樓
GOGOVAN於2013年7月正式成立,係當時全港第一個call van app。雖然創業成本只係5個人籌期籌回來的2萬元,辦公室係一間工廈內的100呎劏房,但個app能否成功,最重要係夠不夠多司機接order。「當時我哋要四圍派傳單做宣傳同搵司機,好彩做飯盒廣告嗰陣識落大班司機,司機數目增長得幾快,3個月之後已經唔使我哋再主動搵,啲司機會自己登記做我哋成員。」

現時GOGOVAN已有超過25,000名登記司機,每日都接到幾萬單order。不過,至今GOGOVAN仍未有向司機或顧客收取任何費用。「總有一日係會向司機收某個%嘅佣金,但仲未有時間表,WhatsApp用咗咁多年都係免費啦!」

隨着生意起飛,目前GOGOVAN聘請了40多名員工,主要是為司機及顧客提供customer service;1個月前,辦公室亦搬進了觀塘5,000多呎的甲級工貿單位。



1個月前,有40多名員工的GOGOVAN,搬進觀塘甲級工貿大廈內的5,000多呎單位。


GOGOVAN的宣傳易廣告雖有印上他們logo的貨Van出現,但其實只是租來的道具,並非真正為他們擁有。不過,若然GOGOVAN登記司機想的話,也可將GOGOVAN logo張貼於車身上,無任歡迎。


融資.收購.衝出香港
沒有收入、只有支出(而且愈使愈大),創業之初那2萬元資本,不到兩個月便花光;隨後幸得數碼港創業基金兩次合共約40萬的資助,又支撐了幾個月。GOGOVAN開業至今約1年5個月時間,主要營運與擴展資金,都是靠Steven找來的天使投資者「泵水」。「佢哋有啲住南灣、揸法拉利嘅,投資畀我筆錢都唔算係咩啫,所以唔心急要收司機錢,最緊要發大間公司先。」

今年8月,Steven更加融資到650萬美金,收購了「大象」及「浩鉦」兩間有超過10年歷史的本地貨車電召中心。有這個舉動,是因為看中這兩間「前輩」公司的經驗。「其實物流業有好多麻煩嘢,客人同司機成日都會拗數,點樣處理紏紛、點樣處理啲特別order,呢啲嘢唔係話學就學到,呢兩個台嘅經驗幫到我哋解決問題。」當然,兩個電召台的忠實客人,現在也變成GOGOVAN的客人了。

其實那筆融資,主要是來自新加坡的投資者,給GOGOVAN融資的目的,就係想他們進軍新加坡。「今年有唔同嘅國際投資者搵過我哋,話好多國家都需要呢種call貨van嘅app,但仲未有人做,問我哋有冇興趣合作去當地發展,最終傾成咗新加坡呢單,而家仲傾緊台灣。」現時GOGOVAN已在新加坡開設了分部,由Steven的其中一位partner長駐坐鎮。



GOGOVAN急速擴展,Steven經常工作至深夜,更有時直頭睡在office。



「有WhatsApp個價就賣!」
縱使不斷有投資者加入,但Steven依然對經營GOGOVAN很有興趣,從沒想過賣盤。「成間公司係我同幾個partner揼石仔揼返嚟,呢一刻冇諗過賣。」真係多多錢也不賣?最後他講笑答:「如果有人開WhatsApp個價,梗係賣啦!」(編按:WhatsApp於今年10月被facebook以220億美元收購。)

28歲,至少有資格開一個涉及220億美金的玩笑。28歲,我們在做甚麼?







不知道是香港人對慘情歌、失戀歌特別鍾情,還是AGA唱慘情歌特別有感覺,反正大家記得的作品都是失戀歌,搞到AGA就像失戀代言人似的。那,關於失戀的問題,她又能答幾多? ... ... ...
people
關於失戀的問題 – AGA江海珈
30 Aug 2019
「做生意那十多年,學你們的說法是沉澱了,我覺得演員是一個很幸福的工作,可以扮演不同的人,不同性格,遇到不同的事,與做生意相比是輕鬆得多,很享受。」 ... ... ... ... ...
people
享受 - Michael Miu 苗僑偉
31 Jul 2019