{ SKIP }
文:MenClub 玄火  
POSTED ON 29 Apr 2020

點解人人爭住去英國踢波?點解咁多球星非英超不去?點解咁多人學英文?真係唔滾唔知身體好,唔睇唔會人工高,睇完呢份薪酬報告,英國阿媽都會明白個囡要嫁,一定要嫁球星。

Daily Mail

查實,呢份新鮮出爐報告只收集英冠、英甲和英乙的數據,但由此推斷,英國職業足球真係炙手可熱,難怪球壇中人皆趨之若鶩。首先,英冠球員平均年薪150萬鎊,約3萬鎊周薪,其中有球員的周薪達到6.8萬鎊,足以每個月買一輛跑車。

其次,論資排輩的話,英國球隊的薪酬順序為領隊、助教、一隊教練、門將教練再到體能教練等,但有英冠體能教練的年薪就超過19萬鎊,接近200萬港紙,亦是整體水平的3倍!咪別以球衣管理員係「低端」工作,英冠有球隊為球衣管理員開出5.6萬鎊年薪,月薪有成4.5萬港紙。

講返整體水平,英冠球員年薪是英甲的6倍,英甲和英乙分別為25萬鎊和11萬鎊,而英冠領隊年薪為88萬鎊,約為英甲的4倍。球探方面,英冠首席球探的職位,原來都有6.5萬鎊年薪,而英甲英乙就非常接近,都是超過3萬鎊,畢竟球探工作相對輕鬆,隨時有免費波睇,薪水已經非常吸引。

不出意外,管理層是最好搵的工作,英冠CEO平均水平約30萬鎊,但有球隊就開出74萬鎊,獨佔鰲頭。負責球員買賣的足球總監,平均年薪為19萬鎊,不過不失,相比起來,管理財務的文職員工就幾筍,平均超過11萬鎊,即係每年都搵到「一球」港紙。英國網民認為,報告顯示英格蘭球壇的錢實在太好賺,但是經過呢波武肺疫情後,呢片印印腳的繁華盛世,將會一去不復返。

「呂布」果然名不虛傳!
sports
【反勝祖記】伊巴謙放話:「我早黎嘅話冠軍無你祖記份。」
08 Jul 2020
祝入場人士好運了...
sports
【危機】9月法國網球公開賽准球迷入場!
03 Jul 2020