{ SKIP }
文:MenClub 佳拿  圖:互聯網
POSTED ON 04 Jan 2019

由藤原浩繼 the POOL aoyama 、 THE PARK・ING GINZA 之後開設嘅新企劃「THE CONVENI」概念店由上年八月開設至今已經過去咗一個季度。



期間除咗開業時一系列與其他品牌聯乘嘅商品引起哄動外,最為人津津樂道嘅相信係上年十一月上架嘅 「THUNDERBOLT PROJECT」 呢個 By Fragment 周 POKÉMON 嘅聯乘系列。



雖然聯乘商業的確特別引人入勝,但其本身簡約又帶有的點玩味嘅商品,例如有包裝內含卡牌嘅「ビックリマン伝説」朱古力餅、飯團 Packing 嘅毛巾,背心膠袋般模樣嘅環保袋等等商品亦見其「THE CONVENI」嘅概念——便利商店。

Image result for THE CONVENI

嚟到 2019 年,除咗 Be@rBrick 外,「THE CONVENI」亦未見有任何聯乘企畫公布。之但係「THE CONVENI」就率先發佈咗一系列 Accessories。



呢一系列 Accessories 以紅藍白作主調,分別有 Coin Case、BIC 打火機、牙刷、開瓶器 Key Holder 、雨遮,膠杯同碟;每款均印有 “THE CONVENI GINZA” Printing。當中比較特別嘅係膠杯同埋碟,因為呢兩款係一套三件而且有三套不同配色,分別係:三件均全黑、三件均全白以及藍白紅,方便心大心細嘅你大包圍一色一件。

有關商品已經於 THE CONVENI 實體店以及 Online Store 同步上架,有興趣自己 Download 個 Official App 睇睇。

作為新世代日本派系最當打的設計師,阿部千登勢(Chitose Abe)的Hybrid 美學恰好撞正street culture浪潮,令她成為這一時代的駐腳。而在key accessories才是時裝週皇道的今日,剛在巴黎時裝週舉行的2020FW Fashion Sh ...
style
【2020鞋王預告】巴黎時裝週sacai x Nike VaporWaffle 天橋亮相
20 Jan 2020
近年由於質量問題受盡批評的Jordan Brand,今回卒之由12月在美國邁阿密的Dior pre-fall 2020之中,展現出極高質素的Dior x Air Jordan 1工藝,而後話當然是「買得到」與「買得起」的時候,今次Nike官方更正式發佈這 ...
style
【Travis Scott 演繹】Dior x Jordan Brand「Air Dior」 完整系列
20 Jan 2020