{ SKIP }
文:MenClub 軾條鉄  
POSTED ON 26 Nov 2019
曾幾可時,喺香港買服裝所講的功能性,都係美其名多於實際需求。防水防火、抗撕裂,甚至防刀割等保護性,在今日已經變成大家所注視,其中,像今季Dr.Martens以冬天行動力,遇著冷天氣情況衍生出的Urban Protect系列中,分別就有Waterproof Pack和All Weather Pack的1460靴系列,為應付更惡劣的實際環境而設。


從工業系列中獲得靈感,以新款的防水熱封貼邊作為防水靴基礎的1460 (WP)。鞋身產品採用Dr. Martens專有的透氣防水DryWair薄膜,防水膜使用不含PFC的聚氨酯,有助汗水蒸發,同時防止外部水分滲入靴子內部,讓雙腳保持清爽舒適。而鞋底則加入雙色凹槽側壁防滑功能。

$1,499


至於All Weather Pack則使用砂石、鹽粒和防水的Snowplow皮革製作而成,增加靴子的耐用性。而鞋身同樣以透氣的DryWair薄膜,以及油性高而防水的Republic WP皮革製成。鞋內裡加入人造毛皮,令靴子更保暖。

$1,499


DR. MARTENS
旺角朗豪坊B1層 8 號舖(電話:3514 4498)
銅鑼灣希慎廣場5樓507號舖(電話:2892 1832)
尤達大師 + 莉亞公主
style
【原力提升】adidas x STAR WARS新推兩大主題鞋款!
21 Sep 2020
早前流行Fast Fashion,結果大家屋企都買落一堆一係冇著過、一係只著過幾次嘅衫褲鞋襪,造成各種浪費。而近年就反其道而行,流行環保物料,令大家可以繼續買新嘢之餘,又能為環保出一分力。例如香港品牌「LANE-EIGHT ...
style
【衣著】香港品牌膠樽變鞋 LANE-EIGHT Trainer AD1推新色
15 Sep 2020