{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 21 Dec 2022

香港嘅「濕冷」威力無窮,凍起上黎分分鐘辛苦過其他國家落雪,所以呢幾日一凍,大家就見到一街都係羽絨。不過羽絨又係咪真係最佳御寒衣著?羽絨又應該點著先可以最有效保暖?市面上又有冇著完唔會似米芝蓮嘅羽絨?戶外服裝品牌Arc'teryx 早前就舉行咗個「冬天跑山」活動,教大家點樣如何「保暖而不失時尚」。

卻說Arc'teryx 早年曾推出大受歡迎嘅Cerium LT Hoody羽絨,今年就將其升級為更耐用、更修身嘅Cerium Hoody。與前作一樣,Cerium Hoody同樣擁有850FP蓬鬆度鵝絨嘅保暖能力,同時保留分區填充技術 (Down Composite Mapping),於腋下等濕氣容易聚集嘅位置,用上專利合成保暖材料Coreloft,增加乾爽之餘亦加強羽絨嘅保暖能力。表面則用上新嘅環保物料15D Arato尼龍,令羽絨輕薄之餘仲可以擋風擋雨。同時Cerium Hoody嘅剪裁亦比前作更貼身,無論於乾燥時作為最外層嘅外套,定於濕冷嚴寒之時作為「疊穿」嘅內層都非常適合。

為咗證明Cerium Hoody有幾好用,品牌更於上星期日,即係市區最低氣溫得9度嗰日搞咗個「Arc'teryx 10公里峯嶺之行」,一眾參加者身穿Cerium Hoody,由中環IFC、經中環碼頭、中山公園、然後再沿龍虎山、西高山,最後用咗5個鐘到達山頂廣場。沿途教練仲分享冬天進行戶外活動嘅穿衣心得。

時裝品牌的廣告,向來都是為了表達出品牌形象(Brand Image)的媒介,然而,隨著社交媒體的普及化,更多品牌趨向拍攝更具互動性、更有 Storytelling 的廣告,因這類型的廣告比起一般的平面廣告,更為觸動人心,並讓 ...
style
呢個時裝品牌,有能力令球王宿敵們化敵為友?
20 May 2024
相信有不少人都對於有錢人的生活感到好奇,到底他們平常有什麼習慣和人際活動,最常穿著的衣服又是什麼?最近有一位日本銀行作家就指出有錢人的四個主要特徵,當中最讓人驚喜的是,近四成有錢人,最常穿着的衣服竟是 ...
style
日本財經作家指出:高達四成有錢人最常穿着的衣服是 Uniqlo
17 May 2024