{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 01 Nov 2023

相信依家大家都好清楚咩叫「傲嬌」,但你又知唔知日本「傲嬌」始祖係邊個?近日童星出身、已成兩子之母嘅日本女星「秋山依里」時隔13年復出拍攝水著寫真,而於訪問當中,佢就透露自己就係「傲嬌始祖」!

現年33歲嘅「秋山依里」係童星出身,而佢嘅成名作,就係2005年15歲時以舊藝名「秋山奈々」於《幪面超人 響鬼》中出演美少女「天美あきら」一角,成為當時一眾少女少男嘅偶像。據佢近日復出接受訪問時表示,到十幾年後嘅今日,佢都仲會收到當時嘅Fans來信,指自己非常喜愛佢當年嘅傲嬌演出,自己嘅「初戀對象」就係當年嘅秋山依里。秋山依里亦指,當年「傲嬌」角色只存在於漫畫、動畫等二次元作品之中,將佢帶到三次元嘅人就係佢,所以佢係「傲嬌始祖」。

不過當年「秋山依里」成名後,於20歲就決定與年長三歲嘅男友結婚,翌年就生咗大女,2013年仲做埋兩女之母,佢亦隨即退出演藝圈專心持家,並改以Cosplayer嘅名義於IG上活動。今次之所以會復出拍寫真,係因為當年佢曾為佢拍攝寫真集嘅攝影師力邀佢出山,佢亦希望借此機會探索下重新工作嘅可能性。唔知各位又支唔支持佢呢個決定呢?

IG:akiyama__eri

四月時我同大家介紹過,因為台上表演時被Fans影到超靚相,號稱能夠與橋本環奈當年爆紅嘅「奇跡的一枚」媲美嘅地下偶像「中川心」。咁既然佢靚到身在香港嘅我哋都知道,日本嘅各大雜誌又點會放過佢呢?所以事隔近兩個 ...
girls
【深夜】第二次「奇跡的一枚」 地下偶像「中川心」寫真出道!
08 Jul 2024
寫真偶像靠外表走紅係不爭嘅事實,但隨住年紀漸長、身材走樣,佢哋嘅人條亦好可能會慢慢滑落,所以大部女星嘅寫真生涯都係去到三字頭左右就完結。而今日要介紹嘅呢位「菜乃花」亦唔例外,於日本寫真界活躍13年嘅佢, ...
girls
【深夜】輕熟寫真女星「菜乃花」 8月推最後寫真集
08 Jul 2024