{ SKIP }
文:MenClub 軾條鉄  
POSTED ON 12 Apr 2019

剛於常規賽見到Wade同Nowitzki正式退役,大家歡送佢哋嘅同時,其實亦都歡送緊屬於自己嘅青春!然而除咗球星之外,籃球鞋亦都係伴隨我哋青春嘅一部份。擁有大量皇牌籃球鞋Kobe,Nike繼復刻Kobe 1 Protro後,今次一下子就跳到2008年推出嘅劃時代籃球鞋Nike Kobe 4。

仲記得當時籃球鞋因為保護性與彈跳力問題,設計上唔係中筒就係高筒。面當時Kobe就與設計團隊提出一個問題,點解同樣係高強度運動,點解踢足球就可以穿低筒波鞋,而打籃球就一定係高筒?結果當時Kobe與當時Nike創意總監 Eric Avar 就共同設計出呢對 Nike Zoom Kobe 4。十年後今日,你睇下一街都係Low-Cut籃球鞋了......

今次Nike Kobe 4 Protro就選擇了1996年時「Draft Day」配色回歸,是因為當年Kobe Bryant原本是版Hornets黃蜂隊選秀後,而馬上被交換至Lakers。


而2019年度的All Star Game亦是在Charlotte Hornets的主場舉行,於今年以黃蜂隊配色復刻Nike Kobe 4,又合情合理。


$1,399

香港發售日期:13/4/2019

於早上09:00a.m 正式在www.nike.com 開售

與 Netflix 同名紀錄片 ' Homecoming ' 同步上架。
style
【衣影同步】Beyoncé 推出 ‘Homecoming’ 紀念服飾系列
19 Apr 2019
向日本傳統袋牌「ランドセル(Randoseru)」致敬!
style
【「重塑」日本小學生書包!】Hender Scheme再有神作面世
19 Apr 2019