{ SKIP }
我們與甚麼人做朋友,就會有甚麼樣的生活,若果能夠和以下五種人做到好朋友,無論生活有什麼困難苦楚,都迎刃而解!
但有否想過,其實每日快樂過生活,是有助賺錢,可以做到兩者相輔相成,金錢與快樂一起遞增呢!
理財並不是使剩了錢就儲低佢,間中買下股票或基金就算,理財計劃是全面而周詳的技能、知識與應用,並需要及早開展,才能達到理想效果。
身為打工仔,都無咩望,還望份工夠穩定,公司不會裁員,上司唔會炒人,年年有得提升小小人工,夫復何求?其實做打工仔都唔使咁被動,如果有充份理由,辭職唔做都未償不是好事。 ...
今時今日,電子貨幣越趨盛行,八達通、信用卡、EPS、paypal、微信支付等等等等,梗有一兩款係大家已經用慣用熟了吧。的確,電子貨幣真係有好多優點,與此同時,亦反映了現金其實缺點多多,係時候將現金通通扔晒入銀 ...
出得黎工作,理應要具備稱職員工的基本條件,先唔好講升職加薪,單單做好份內事幫到上司手,才值得留低。所以,如果發覺自己在職場經常講以下話話、問以下問題,看來這份工的工作是超出你能力範圍之外了。 ... ... ...
今時今日,要突圍而出,殺出血路,創意是極為重要。但創意呢家野,好大程度係天生,有些人天生創意澎湃,無時無刻都有新諗頭,贏在起跑線。不過人生乃長途賽,出閘慢都未必一定輸,其實有好多成功人士都唔係天生聰明 ...
人人都想取悅上司,但如果太著跡,不但受到同事杯葛,上司都睇得出你太做作,所以,要無聲無色取悅上司,才能做到擦鞋於無形。