{ SKIP }
文:MenClub Raphael  圖:互聯網
POSTED ON 03 Oct 2017

威士忌是歲月的見證,所有的風味、變化、層次,都需要時間去陳釀,高年份作品價格如此高昂,就是因為要等,一等之下,成本就自然變得更高。於年份威士忌買少見少的情況下,有些酒廠開始推出Non age statement的作品,你看一堆日威就是了。出哂名的蘇格蘭Islay單一純麥威士忌Laphroaig就玩年輕化,基本款是16年,前排出了12年、10年,今次再玩6年,你不禁會有種「品嚐未成年威士忌」的罪惡感。

不過,今次的6年都入Laphroaig數其實是有欠公平的,事關6年這個2011年Exclusive Malts是為了慶祝一家網上威士忌商店TheWhiskyBarrel.com,10周年的特別Bottling。使用Sherry Hogshead橡木桶編號#195,由2011年開始陳釀,IB是The Creative Whisky。大家都知道,Laphroaig出名特別的煙燻、泥煤味道,而這種風味的特性,是愈年輕愈濃,6年喎,可以有幾猛料?!

據官方資料顯示,Laphroaig 6年以Natural Cask Strength的方式裝瓶,ABV達到58.7% (即刻諗加水)。由於是Sherry Cask的關係,酒色顯出深邃的鏽銅色,酒香飄散出泥煤與雪莉桶的氣息,入口是來自雪莉桶輕柔的香甜,然後是標誌的性泥煤,還有絲絲的海藻味,收結悠長而溫暖,富有果香,而強烈的泥煤也繼續湧現,一氣呵成。

Laphroaig 6年特別版的售價為£46.19,去www.thewhiskybarrel.com自然會搵到,不過有沒有貨就很難講了。

學著名錶評人金成早前接受我哋訪問時講,香港地嘅「勞」真係多到一街都係,行出街唔覺意都會同人撞錶。如果想更加突出,除咗買更貴更高級嘅錶之外,亦可以選擇客製或改裝錶。例如來自瑞士嘅「Artisans de Genve」就 ...
watchesandwine
Artisans de Genève客製Rolex 「Rough Matt Diver」迷人藍調
19 Sep 2018
個名叫No.12,但目標係成為愛爾蘭威士忌中嘅No.1!
watchesandwine
McGregor出威士忌 「Proper No. Twelve」
18 Sep 2018