{ SKIP }
文:MenClub Raphael  圖:互聯網
POSTED ON 30 Jan 2018

舊世界的葡萄酒迷,多是分成兩派,波爾多、布艮地兩種極具標誌性的風味分庭抗禮,熟酒的巴打,只要講起這兩個地方,腦海中自然會回想起相應的葡萄酒風格。位於Pauillac與Saint-Estèphe之間,Lafite旁邊的二級莊Cos d'Estournel將會推出一款極具紀念性的單一Merlot作品— COS100。

「COS100」是為了紀念Cos d'Estournel的葡萄園中心地帶「Parcelle des Femmes」創立100周年的特別版葡萄酒,在第一次世界大戰時期,男丁皆被悉數征召,而剩下來的葡萄田則由女性之手繼續耕作,Parcelle des Femme歌頌了婦女們的偉大貢獻;今日大家仍然飲到不少頂級佳釀,其實都要感謝當年的婦女一起共渡時艱。

「COS100」以具有百年歷史的Merlot釀製而成,僅有的10瓶12公升裝Balthazar和100瓶3公升裝Double Magnum將透過私人洽購獨家發售,珍稀至極!

在3月10號,蘇富比將會舉行的私人拍賣會中出售1號「COS100」12公升裝,每瓶12公升裝和3公升裝都配以編號,並於莊園內以人手裝瓶,不用多講,其非凡的陳年潛力必然使此酒成為眾多收藏家的重點拍品!

適逢 IWC 150 周年紀念,錶廠當然係花盡心思推出紀念復刻錶款,睇完 IWC 故事嘅錶迷,肯定有更深刻嘅體會!
watchesandwine
【IWC in 5 Days – Day 5】150 周年紀念 — IWC 2018 年重點新錶!
25 May 2018
美國隊長 Chris Evans 係品牌大使,戴 IWC 就一定,但估唔到雲爺爺、哥帥,以至普京都係 IWC 嘅用家,呢個全明星陣容,邊有得輸呀!
watchesandwine
【IWC in 5 Days – Day4】IWC All Stars 用家 — 好多都估唔到係 IWC Fans ... ... ...
24 May 2018