{ SKIP }
文:MenClub Raphael  圖:互聯網
POSTED ON 28 Feb 2018

齋玩Sherry桶向來是高難度動作,要做到風味平衡、有層次深度絕對不易,香港飲家多數都追捧Macallan的Sherry Oak或者台灣Kavalan的Solist Oloroso Sherry Single Cask,其實蘇格蘭廠GlenDronach的雪莉桶也是頂級作品。

2018 World Whiskies Award的第一輪結果中,GlenDronach分別奪得蘇格蘭高地13 – 20年組別的金獎,在21年或以上組別更是Winner,實力毋庸置疑。

GlenDronach現發佈Grandeur系列的第9版,於西班牙Sherry Butts裡陳釀足足24個寒暑,並由1990、1992、1993年的原酒調和而成;Batch 9只生產了1,487枝,全是Non-chill filtered裝瓶,酒精度達48.7%。

據酒廠的品鑑筆記,Grandeur Batch 9具有核果類的氣息,烘焙榲桲、蜜餞的味道襯托著檀木香氣,收結如絲絨順滑,是一款Powerful之餘,兼具層次與深度的單一純麥作品,官方定價為£450,至於貨到香港會賣幾錢? 讓我們拭目以待。

學著名錶評人金成早前接受我哋訪問時講,香港地嘅「勞」真係多到一街都係,行出街唔覺意都會同人撞錶。如果想更加突出,除咗買更貴更高級嘅錶之外,亦可以選擇客製或改裝錶。例如來自瑞士嘅「Artisans de Genve」就 ...
watchesandwine
Artisans de Genève客製Rolex 「Rough Matt Diver」迷人藍調
19 Sep 2018
個名叫No.12,但目標係成為愛爾蘭威士忌中嘅No.1!
watchesandwine
McGregor出威士忌 「Proper No. Twelve」
18 Sep 2018