{ SKIP }

POSTED ON 12 Jul 2018

許多資深的威士忌飲家都愛好Islay作品,那種濃郁的濃煤煙燻氣息,與由細食到大的正露丸非常相似,品嚐起來,不僅層次豐富,衝擊力十足,而且有種別處難尋的回憶味,可能只有香港人才會明白。

近年Ardbeg得到LVMH集團的支持,小小的酒廠愈做愈有,2018 International Whisky Competition裡,Ardbeg勇奪年度酒廠,多款作品獲得90+以上的極高評分,證明酒廠雖然細小,一樣可以好高質!

IWC 2018 Ardbeg 成績表 :
Distillery of the Year : Ardbeg
Best Single Malt (Islay) & Best Peated Whisky : Ardbeg Uigeadail (96.8分)

其他得分 : Ardbeg Grooves (95.4分)、Ardbeg An Oa (94.4分)、Ardbeg Corryvreckan (94.1分)、Ardbeg 10年 (91.3分)

Ardbeg的亮麗成績並非一時好運,回顧過往兩年的IWC國際威士忌競賽,Ardbeg已贏盡掌聲。酒廠先於2016年奪得IWC最佳單一純麥組銅牌,最佳泥煤組的銀牌,還有Islay最佳單一純麥組的銀牌等獎項;去到2017年,Ardbeg更憑著Ardbeg Kelpie Committee Exclusive,奪得年度威士忌的寶座;2018年再贏年度酒廠,連下兩城,Ardbeg Lovers真的飲得杯落!

學著名錶評人金成早前接受我哋訪問時講,香港地嘅「勞」真係多到一街都係,行出街唔覺意都會同人撞錶。如果想更加突出,除咗買更貴更高級嘅錶之外,亦可以選擇客製或改裝錶。例如來自瑞士嘅「Artisans de Genve」就 ...
watchesandwine
Artisans de Genève客製Rolex 「Rough Matt Diver」迷人藍調
19 Sep 2018
個名叫No.12,但目標係成為愛爾蘭威士忌中嘅No.1!
watchesandwine
McGregor出威士忌 「Proper No. Twelve」
18 Sep 2018