{ SKIP }
文:MenClub Mean娜  圖:互聯網
POSTED ON 03 Oct 2017

唔係人人都咁外向,鍾意同人social、吹水、結交新朋友,有啲人比較不擅辭令,唔太識點同人開口溝通,甚至係害怕同人交流,可能就患有「社交焦慮症」,而呢種感覺,好多人都唔明,認為只不過係傾個偈,有幾難?有咩好驚?不過對於社交焦慮症患者而言,社會係充滿恐懼,就好似以下嘅插畫咁。


對於社交焦慮症患者而言,電話嘅鈴聲就好似警報聲一樣咁得人驚。



同店員點餐睇落好簡單,但對於社交焦慮症患者嚟講,要同個陌生人開句聲係需要好大勇氣,仲會擔心對方係咪笑緊自己「連點個餐」都做唔到。


人地去Bar就去Bar,社交焦慮症嘅人去Bar就好似迫佢去死咁。


去參加Party嘅時候,大部分人都可以好輕鬆咁吹水,但社交焦慮症嘅人就會好擔心,唔知其他人會唔會留意緊自己嘅每一個舉動。


喺街上遇到認識嘅人,就算對方好友善喧問你近況如何,社交焦慮症嘅人都會覺得成件事好似突然小測,仲要預計到已經唔合格嗰隻。


社交焦慮症嘅人返到屋企,會覺得勁開心勁自由,終於唔使理其他人嘅眼光。


最近「庄司二号」就畫咗一系列超性感女版咸蛋超人,雖然一系列都係超人樣,但個個都波大腰幼身材正,仲有分唔同類型唔同個性添!
gags
咩類型都有 超性感女版咸蛋超人
17 Jan 2018
唔少攝影師都會喺日本取材,而東京攝影師ヤコー就同樣喺日本影咗唔少相,但特別之處在於,佢影嘅相都有一種超現實嘅感覺,好似動畫咁。
gags
不一樣的日本 東京攝影師ヤコー的動畫風相片
11 Jan 2018