{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 28 Mar 2016
近日最紅嘅女藝人,相信都係喺大台新劇《EU超時任務》中,就憑一件冇咩嘢睇嘅吊帶裙就迷到一眾網民嘅「水晶梨」譚凱琪Zoie。

 

圖片來自:《EU超時任務》


如果你成世人都只係大台觀眾,譚凱琪對你黎講應該只係一個「近呢幾年先拍下劇嘅小花」。但其實今年34歲嘅佢已經入咗行16年!當年佢陳敏之、葉佩雯等六人成小室哲哉的弟子,於2000年出過唱片《全力愛》,但大家都知「香港小室哲哉弟子」呢個名其實唔係好嘢,基本上都真係冇邊個真係憑唱歌紅到。


Zoie亦唔例外,出完碟之外就冇咗聲氣,直到2007年成為有線嘅合約女藝員,主要主持旅遊節目之後先再重現大家眼前。到2013年年尾更加跳槽大台拍劇,先出演《我們的天空》,之後《衝線》、《鬼同你OT》、《刀下留人》到依家播緊嘅《EU超時任務》。

圖片:譚凱琪 Zoie Tam on facebook


你睇Zoie個樣可能會覺得佢鬼鬼地,但其實佢係100%香港人,「鬼妹」成份來自同樣係100%香港人嘅媽媽。自稱由細到大就鍾意影相嘅Zoie喺當年出碟前曾經做過幾個月模特兒,但年代久遠啲相就比較難搵。睇返佢近年出席嘅活動嘅相亦唔算特別露(事實上件黑色吊帶都唔好特別性感),所以如期話佢係因為性感演出而得到大家著目,我就比較偏向當年謝安琪成為女神嘅原因--女人熟到某個年齡,隻韻味就出哂黎架啦!

譚凱琪 Zoie Tam on facebook

zozotam1o1o on instagram


唔單止可愛,身材仲非常好!
girls
福岡最可愛?不!是日本最可愛的今田美櫻!
14 Aug 2018
姐姐萬歲!
girls
姐姐的魅力! 年近四十但依然吸引的女星
13 Aug 2018