{ SKIP }
文:MenClub William
POSTED ON 10 Jul 2017
世上最好的牛扒竟然係波蘭扒?經過29個月榖飼,14天熟成嘅ABP Poland Sirloin,成功喺英國嘅World Steak Challenge擊敗其他119個來自17個國家嘅對手,成為2017當世最佳牛扒?



World Steak Challenge由一間William Reed Business Media (WRBM)嘅出版社一手企劃,本身已經係專門報導肉類資訊嘅專業級網站,加上同各地嘅肉商關係密切,又可以幫各地唔多人知嘅在地肉商介紹佢嘅肉品。上年嘅冠軍就係澳洲嘅Jack's Creek都叫做一鳴驚人。


評判有來自世界各地嘅廚師、記者、肉商、餐廳老闆,全部都夠晒經驗。首先個比賽就分門別類咁,有Rib eye、Sirloin、Fillet、Grain-fed(榖飼)同Grass-Fed (草飼)各組別,再喺生肉同燒好嘅扒上,根據外觀、脂肪紋、香氣、味道各方面評分。



但係呢個比賽就有件事好吊詭,就係成個比賽都無日本嘅參賽者出現過,不過你可知道,日本嘅靚牛永遠都係唔外銷,佢地亦唔旨在。其實睇完成個名單,我最想知道邊度可以買到佢地D扒.....係咁易睇返個得奬名單先。



www.worldsteakchallenge.com


當舉世矚名的Noma仍未重開,瑞典另一重量級推手已經重開,瑞典二星米芝蓮餐廳Restaurant Frantzén,你要認識。
gourmet
【北歐米芝蓮二星大戶】瑞典Restaurant Frantzén 重新開業
20 Sep 2017
近年台灣除了江振誠和陳嵐舒,也有個主廚在當地聲名大噪,他的名字叫林健明,是個土生土長的香港人。
gourmet
【法式台灣味】台灣星級主廚快閃作客四季酒店
20 Sep 2017