{ SKIP }
文:MenClub William 圖:MenClub
POSTED ON 12 Jul 2017
「奉天承運,皇帝詔曰,朕自少好鍋食,烈陽照天,三十度正,無以阻鍋慾,卿家速尋上乘鍋物,欽此」明白嘅,老細大熱天都要打邊爐嘛,收到啦,有宮廷feel,襯返你。



這間北角新開的火鍋店,一入門就感受到浮誇的宮廷風格,木材雕花鏤空,猶如置身清室之內打邊爐,唯獨只缺一張「龍椅」。座位間格闊落,坐得舒服。要講店中浮誇之最,一定係個鍋,龍紋樣飾的景泰藍,每個都係特別訂製,喺北京搵工匠用人手繪畫而製成,個個獨一無二,店中有齊黃、白、藍三色,做皇帝當然要揀代表天子的黃色。



湯底有十幾款,吃辣的有個「道光四川麻辣湯底」麻辣醬和香料都在自家廚房爆炒,另外仲有個「鰲拜火焰六味海鮮鍋」,六款海鮮在鍋,灒玫瑰露點火,感覺就好似睇看宮廷席前表演,最後倒入蕃茄湯。其他仲有手打丸、餃子、滑等等,平均質素高,不過黎呢到做皇帝,吃的食物高質,消費就預咗有少少貴,放心,朕食得起。


道光四川麻辣湯底 $78

先炒香桂皮、沙薑片、香葉、八角、丁香、青花椒等麻辣香料,香氣爆出,再加入辣椒粉、麻辣油,端上枱總道攝人的麻香。食落味道卻算太濃,初時食還以為稍淡,麻辣味越食越有。




鰲拜火焰六味海鮮鍋 $268

挑選時令鮮蝦、肉蟹、青口、蜆、沙白等靚海鮮,通通放入鍋中,再在客人面前灒玫瑰露點火,感覺就好似睇看宮廷席前表演,最後倒入蕃茄湯,酒味過後,酸香帶鮮甜,配丸物最好。


日本岐阜縣飛驒和牛 $288/8片

鍋物做得出色,配料都不差,牛肉棄大路的本地牛,取安格斯、澳洲和牛,當中日本岐阜縣飛驒牛,晾住出場,相當有架勢,靚料到可以當刺身食,最好先試原味,不蘸其他醬料為上。


即炸響鈴 $38

打邊爐怎可以無響鈴,廚房即叫即炸,包保一定脆。


鬼馬油炸鬼 $48

滾得囍宮廷拼盤(手打蝦丸、牛筋丸、墨魚丸、芝心丸、豬肉丸) $88


滾得囍宮廷火鍋
地址:北角馬寶道33號馬寶學林1樓116-125號鋪

電話:23313838            
營業時間:11:30am - 3:00pm;6:00pm - 2:00am (星期一至四、星期日)、11:30am - 4:00pm; 6:00pm - 2:00am (星期五、六)

喺香港已經有28年歷史嘅Dan Ryan's。咁多年嚟可以話奠定咗大家對美式餐廳嘅印象,碟碟菜式都屬大件頭,漢堡當然唔例外,咁啱餐廳嘅亞太區行政總廚Frank本身最美式漢堡好有研究,搵佢講啱晒! ... ... ... ... ...
gourmet
【MenClub漢堡特集.之一】經典你要識!漢堡肉原來咁樣mix!
21 Jul 2017
海港城近排有間話題新店HAKU ,店中甚具來頭的組合,當代日本殿堂級料理達人松尾英明和榮獲「Hong Kong Tatler 2016 最佳新晉主廚」的大廚Agustin Balbi。
gourmet
【兩大廚界鉅頭聯手】HAKU 割烹料理新定義
20 Jul 2017