{ SKIP }
文:MenClub Mr.波特  圖:互聯網
POSTED ON 19 Jun 2017


相信呢度唔少人都有睇NBA,今年總冠軍係勇士呢個應該唔使我多講啦。作為球迷嘅你,會唔會好鍾意儲有關NBA嘅野,好似波衫、籃球鞋、球星隨身物等等咁呢?不過呢啲可能都唔係我地呢啲普通球迷可以輕易儲到嘅野,因為佢地嘅價錢都唔平,平則幾百蚊,貴則好似Michael Jordan著過嘅球鞋就值10幾萬美元。不過,有一啲野就唔使咁急,係你同我都可以買得到嘅野,呢樣野就係球星卡啦!



我諗大家唔多唔少都應該接觸過NBA球星卡,當年我地細細卡可能儲落唔少,一張長方型嘅卡盛載住NBA唔同嘅時代,每當你得到一張Kobe Bryant、Tracy McGrady、O’neal,甚至係Michael Jordan嘅卡,你都可能會開心到訓唔著,而如果果張係一張閃卡就更加罕有,會將佢當係寶咁收藏。唔知你宜家手頭上仲有無呢啲卡呢?



可能你會覺得呢啲卡只係兒時玩意不值一提,但係以下同你分享嘅可能會令你震驚,因為呢啲球星卡嘅價值可能超乎你想像,睇完你可能會即刻巢勻全屋企都要搵番啲卡出黎都唔定呢!



NBA球星卡其實有分好多種,除左最常見嘅白卡同埋閃卡之外,其實仲有新秀卡、簽名卡、球衣卡、評級卡及鐳射卡。以下會為大家分享一下呢幾款卡:



白卡




閃卡




新秀卡

而數到近代球星當中,LeBron James以下嘅新秀卡價值絕對係歷史上數一數二的,因為佢喺去年以31.2萬美元成功拍賣出。點解會咁貴?因為呢張卡有LeBron James的親筆簽名,再加上有球衣上的NBA logo,所以絕對係市場上極為罕有的。




簽名卡




球衣卡

而以下呢張Kobe嘅球衣卡,因為係雙重Logoman,而全球限量只有5張(看卡背),所以價值亦非常之高,喺網上亦正在叫價1500美元。




評級卡




鐳射卡


討論NBA球星邊個更加偉大一直係球迷最喜歡嘅話題之一,如果要講NBA歷史最大嘅球員,我諗支持者最多嘅應該就係6次奪得總冠軍及6次成為總決賽MVP嘅「籃球之神」Michael Jordan,呢個答案亦都必定係最多人順服嘅答案。 ...
hobby
【誰更偉大?】Kobe Bryant vs LeBron James
21 Aug 2017
表層噴上名為「Vitrik」嘅特殊物料,保護玻璃之餘仲有布料嘅磨擦力!
hobby
倚天Cue都篤唔爆 X1 Everest玻璃波枱
21 Aug 2017