{ SKIP }
文:MenClub 波特先生  圖:互聯網
POSTED ON 11 Jan 2018

如果要數球壇長青樹,你可能會諗起巴西名宿李華度,佢可是一直踢到42歲先退休的。不過,日本卻有一位如今已經50歲但仲踢緊職業聯賽嘅球員,佢就係日本國寶三浦知良。

下個月就會51歲嘅三浦知良,近日就正式同效力緊嘅球隊橫濱FC續約1年,黎緊一季大家仍然會見到呢位半百老人喺球場上燃燒自己。
今次完成簽約後,三浦知良將計由山度士展開球員生涯後,進入第33個賽季,這個數字足以讓他繼續刷新著紀錄。
三浦接受訪問時表示,自己將會繼續踢落去,並希望(作為一名球員)能夠繼續成長。
三浦生涯到過多個聯賽踢球,其中除左巴西嘅山度士之外,亦到過意大利嘅熱拿亞及克羅地亞嘅薩格勒布戴拿模,而喺2005年開始佢就一直效力橫濱FC至今。如今嘅橫濱FC雖然只係日職聯乙組嘅球隊,但以咁嘅年齡仲可以征戰,實在唔到我地唔服。
效力橫濱FC12個球季中,三浦一共上陣左253場攻入23球,其中上季他亦都繼續有波入,唔知簽下新合同後,佢會唔會再有進帳,以刷新自己最老嘅入波紀錄呢?
摩帥竟被玩?!
hobby
【中伏!】摩連奴被玩,竟在干地波衫上簽名!
18 Jan 2018
Iverson重返NBA比賽?!
hobby
【係咪我眼花?】「戰神」Allen Iverson在紐約復出?!
18 Jan 2018