{ SKIP }
文:MenClub 波特先生  圖:互聯網
POSTED ON 27 Jun 2018

世界盃目前正進行得如火如荼,有熱門球隊打出應有表現,亦有球隊令人失望,面臨出局邊緣。人生亦都一樣,唔係樣樣野都可以盡如人意、一帆風順的,而作為著名足球評述員兼教練,已經74歲嘅Peter黃興桂可以話經歷左人生好多嘅起起跌跌,雖然佢講波球迷們有彈有讚,但係佢對足球嘅熱誠卻係絕無花假,甚至可以話將佢嘅人生全部奉獻晒比足球!

Peter擁有一位作為商人嘅父親,本來可以繼承家業嘅佢卻對從商沒有半點興趣,相反年輕時已經非常熱愛體育運動,並喺美國完成學位回流香港之後,就去做體育老師,並成功為學校組建一支實力強勁嘅足球隊。

而其後喺一次機會下,Peter獲得當時東方教練嘅賞識,邀請佢成為球隊嘅助理教練,其後更喺主教練離任下坐正成為球隊嘅正式教練。由於出任教練多年,Peter及後獲得電視台邀請出任世界盃評述員,最終正式開展其「講波佬」生涯。

「我講波可以話自從我開始無教波之後,已經全職講左起碼20多年,已經差不多四分一個世紀了。」

講起講波生涯,又點可以唔提Peter嘅金句呢?而最令Peter印象深刻嘅就係「以蔗渣價錢,踢出燒鵝嘅味道!」

「其實起由就是我本身年輕嘅時候,我爺爺是很節儉的人,他雖然負擔得起,但他都認為我地要去國貨公司,買用蔗渣纖維做嘅襪,價錢係5蚊10對,呢種襪甚至好過一些大百貨公司來佬及靚嘅綿質襪。同時喺我細個嘅時候,我地家中有一個習慣,就係邊個生日,我地五兄弟姊妹,媽媽都會買一隻燒鵝番黎,生日個一位就有燒鵝脾食。最後兩樣野唔知點解陰差陽錯就合埋一齊。有一日愛華頓嘅比賽入面,我覺得呢隊波打出嘅表現真係好超值,價錢好平嘅球員,踢出頂級神奇嘅技術,所以我就話:愛華頓,真係以蔗渣嘅價錢,打出燒鵝嘅味道!」

而唔好睇Peter好似咁多金句好風趣好開心咁,其實佢嘅人生曾經歷多位至親離開,其中包括父親、妻子、好友等,而現在佢嘅弟弟亦都患上癌症。不過Peter仍然以樂觀嘅態度面對,呢一點真係非常之唔容易。

「唔好想住壞嘅遭遇,呢啲都已經係過去的事,你要振作、你要諗下將來,我覺得人要向前望的。」

另外Peter亦都鼓勵年青人:「若然你唔係對工作有熱情,你唔願意去包容對方,唔願意勤力咁向你嘅目標行,又經常抱怨,做唔到或難做嘅野就搵個藉口的話,咁就好難取得成功了。」

雖然已經超過70歲,但係Peter仍然未諗住退休,大家除左仲可以繼續聽到佢講波之外,佢更重操故業重返母校聖約瑟書院,成為學校嘅足球隊總監,有志培育一班年輕球員。喺Peter嘅挑選下,唔少球員都獲得發揮嘅機會,就好似以下呢位中一學生Justin咁,成功引發出其足球嘅潛力,未來將有機會成為一名出色嘅足球員。

大家未必關心大台的電視節目,但大家一定關心節目裏有什麼美女。正因如此,就算明知大台的《美女廚神》換了主持肯定不是同一個味道,大家還是忍不住留意內容,尤其是一眾堪稱「新鮮」的美女學徒,更是叫人眼前一亮。 ...
people
美女廚房的漏網之魚 - Crystal Law 羅芷君
13 Jul 2018
不知道一會兒的八強直播又會否看到Kayan的身影呢?
people
世界杯一點紅 - Kayan Cheung 張嘉殷
06 Jul 2018