{ SKIP }
文:MenClub Kay Pang 圖:互聯網
POSTED ON 12 Sep 2017
搭開小巴嘅人都應該會聽過「司機,後數!」呢句嘢,又或者幫襯開果間屋村茶仔都有得「後數」,但有冇諗過買衫都可以後數?本來以為只可以FF嘅嘢,估唔到已經喺日本率先實行!喺網上無論eBay又好定Online Store買嘢,通常都係用信用卡/PayPal即時畀錢,商戶收到錢就會出貨,但係UNIQLO同GU就決定打破呢個玩法,喺尋日(9月11日)正式喺日本官網,推出全新先買後付服務! 





據UNIQLO日本官網稱,呢個全新嘅付款模式目的係令大家喺Online買嘢有全新體驗,而且亦可以縮短交貨同退貨嘅速度。大家只要喺APP上照平時落Order,當確認收到貨之後,就可以根據你要或者唔要嘅貨品,喺14日內去指定便利店、銀行同郵局付款就可以。講到呢度,相信大家最Concern會唔會好易出現「走數」情況?其實入手前需要先用地址同電話登記會員,要走數都唔係易事。究竟呢項服務香港會唔會有朝一日推行?咁就要睇日本果邊嘅反應喇!


除了櫻木花道刺繡Tee,亦有大量《入樽》小物雜貨如襟章、賀卡、筆記簿,值得潮聖。
style
【限定聯名花道Tee!】原宿鞋店Kinetics x 井上雄彦Pop-up再開催
17 Jan 2018
無獨有偶,香港時裝王國I.T創辦人沈家偉當年靠Dr. Martens賺得他的第一筒金發跡,而日本傳奇街牌A BATHING APE亦在2012年收購到沈生的I.T集團旗下。而這兩對英日潮流代表,在當年的潮童變成潮爸後,亦慢慢在時裝界發 ...
style
【猿迷壓花】Dr. Martens X A BATHING APE系列「1﹒27」香港發售
17 Jan 2018