{ SKIP }
文:MenClub 路兒  圖:互聯網
POSTED ON 14 Feb 2018

Nokia曾幾何時係一個傳說,一個地表最硬嘅傳說,但自從被收購後,風光就只能追憶了。不過,近期Nokia似乎又有捲土重來之勢,據市場統計報告指,2017年第四季度全球銷量達440萬部,超越HTC同Sony。

根據市場統計機構Counterpoint的報告,由HMD代理的Nokia於2017年第四季度全球銷量造好,超越HTC、Sony、Google、ASUS等十個品牌,雖然全球總市場佔有率只排名11,與頭十名差一步之遙;但在越南及大部分中東的手機市場已排名第一,在英國的智能手機市場佔有率亦排名第三。全球手機市佔率排榜首的則屬Apple,其次為Samsung及Huawei。

Nokia於2017年發表過復刻版Nokia 3310手機,更加推3G版,勾起唔少用家集體回憶;亦有多部Android智能手機如Nokia 5、Nokia 6、Nokia 8等等,成功搶佔市場。2月底的全球流動大會(MWC)上,就有傳Nokia將會發布3310 4G版、5.3吋NOKIA 8 Sirocco旗艦手機及6吋Nokia 7 Plus中階機等多款新機。

由科技巨人Elon Musk所創立嘅Boring Company噚日宣布新計劃「Dugout Loop」,將會喺洛杉磯地底興建設一條長達3.6英里(約5.8公里)嘅高速鐵路,起點為三個現有地鐵站嘅其中一個,而終點就係知名MLB球隊洛杉磯道奇(Los ...
tech
Boring Co.建高速鐵路 連接洛杉磯道奇主場
17 Aug 2018
咩絲都有呀!
tech
美腿大食藝術家 波蘭美女Ariadna Majewska
16 Aug 2018