{ SKIP }
文:MenClub 路兒  圖:互聯網
POSTED ON 14 Feb 2018

Nokia曾幾何時係一個傳說,一個地表最硬嘅傳說,但自從被收購後,風光就只能追憶了。不過,近期Nokia似乎又有捲土重來之勢,據市場統計報告指,2017年第四季度全球銷量達440萬部,超越HTC同Sony。

根據市場統計機構Counterpoint的報告,由HMD代理的Nokia於2017年第四季度全球銷量造好,超越HTC、Sony、Google、ASUS等十個品牌,雖然全球總市場佔有率只排名11,與頭十名差一步之遙;但在越南及大部分中東的手機市場已排名第一,在英國的智能手機市場佔有率亦排名第三。全球手機市佔率排榜首的則屬Apple,其次為Samsung及Huawei。

Nokia於2017年發表過復刻版Nokia 3310手機,更加推3G版,勾起唔少用家集體回憶;亦有多部Android智能手機如Nokia 5、Nokia 6、Nokia 8等等,成功搶佔市場。2月底的全球流動大會(MWC)上,就有傳Nokia將會發布3310 4G版、5.3吋NOKIA 8 Sirocco旗艦手機及6吋Nokia 7 Plus中階機等多款新機。

尋日佢旗下嘅航天科技公司SpaceX就成功發射咗兩枚人造衛星到太空,但就未如預期接回火箭頭嘅整流罩,白白跌咗600萬美金落太平洋。
tech
Elon Musk成功發射衛星 但跌咗600萬美元落海
23 Feb 2018
Snapchat都跟上「老嘢」嘅步伐,重新設計介面,按互動程度而非時序顯示Story
tech
Snapchat改革激嬲用家 女星Kylie Jenner公開棄用
23 Feb 2018